possible to make website for free

Пошук по сайту

25 родин спорудили одну з найвеличніших церков на Бродівщині

Дня 8 липня 2012 року освячено храм Різдва Святого Івана Хрестителя у с. Батьків Підкамінського деканату. Урочисте богослужіння очолив Єпархіальний архиєрей Михаїл Колтун. Свято організував о. Павло Пащук, настоятель парафії.

Святиню споруджували 10 років. Розпочинали будівництво 12 сімей, а завершували 25 родин. Допомагали у споруджені церкви вихідці із села Батьків, парафіяни навколишніх сіл та містечок. Пожертви складали не лише греко-католики, але й вірні інших конфесій. Невтомною працівницею і добрим організатором збору коштів була п. Ярослава Детюк, яку під час свята нагороджено Подячною церковною грамотою та цінним подарунком від Львівської обласної ради.

В часи виходу УГКЦ з підпілля у селі відновила діяльність греко-католицька громада, але до церкви, яку зайняли представники УАПЦ, історичних власників культової споруди не допускали. На даний час село має до 500 мешканців (120 родин). Більшість із них відвідує, колишній храм, де служить священик УАПЦ. Однак з нагоди свята – освячення нового храму – до греко-католицької святині прийшли вірні та священик православної громади. Усі спільно брали участь у Божественній літургії та дякували Богові, що колишня міжконфесійна ворожнеча в їхньому селі перестала існувати.

У святковому зверненні владика Михаїл Колтун закликав усіх присутніх «довіряти один одному в християнській любові», та найперше «вчитися довіритися Богові, бо коли будемо довіряти Йому, то будемо жити у мирі між собою». Відтак архиєрей побажав усім «любові до церкви, любові в Церкві та любові у наших родинах».

Урочистий день освячення нового храму, в одному з найвіддаленіших сіл Львівської області, став справжнім святом для усіх парафій Підкамінського деканату, сусіднього Залозецького деканату Тернопільської архиєпархії, зібрав на спільній молитві вірних різних конфесій та засвідчив, що єдність і наполегливість громади може з малого створити величне – новий храм у с. Батьків.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336