Пошук по сайту

Пастирське звернення Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько - Жовківського до голів і членів мисливських товариств, працівників лісового господарства та людей доброї волі

 «Яка їх, Твоїх діл, Господи сила!
У премудрості все Ти створив,
 - повна земля Твоїх створінь!»
(Пс. 103; 24)

Христос Рождається!
Славіте Його!

Дорогі браття у Христі! Сердечно вітаю усіх Вас із Новим Роком і Богоявленням Господнім!

Людина є вершиною всього творіння, яка об'єднує у собі два світи: матеріальний – тіло і духовний – душу.  Вона не може бути відірваною ні від світу видимого, ні від світу невидимого. Літургійне життя Церкви відображає у своїх богослужіннях цей нерозривний зв'язок. Ми молимось: «Помилуй нас і світ Твій», - тому що в християнській свідомості не відокремлюємо себе від світу, в якому живемо.

Людина – «вінець» творіння, але в момент упадку в гріх вона нищить не лише гармонію між собою і Богом, а також гармонію з усім, що її оточує, в тому числі з природою. «Все творіння разом стогне і мучиться до сьогодні,  – говорить апостол Павло (Рим. 8; 22).  Ісус Христос явився на Йордані не тільки відновити впалу людську природу, але й щоб через воду обновити все творіння.

Кожний з нас при духовному народженні освячується йорданськими водами у Таїнстві Хрещення. Таким чином Церква знову розкриває наш зв'язок зі всією природою, зв'язок світу видимого та невидимого, зв'язок між людиною та стихіями природи. Отже, в цей величний день, вдумуючися в зміст йорданських богослужінь, усі ми маємо можливість прийняти це оновлення, яке Христос вчинив своїм хрещенням у Йордані. Господь обновлює Собою водну природу, яка обновлюючись, отримує знову свою первинну одіж, яку і ми отримали в Таїнстві Хрещення. Тому нашим завданням у це свято є усвідомити свій зв'язок із світом видимим і духовним, пам’ятати про обов’язок бути світлом для цього світу. Про це, насамперед, мають свідчити наші діла любові до всього створеного Богом Всесвіту, який радіє народженню та хрещенню Спасителя.

Вельмишановні голово та члени мисливського товариства, працівники лісового господарства! Кожне дерево, птах, кожна тварина – все це Господнє творіння, а ми – образ і подоба Творця, який з любові до нас все це створив: «І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: … наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!… Оце дав Я вам усю ярину, що розсіває насіння, що на всій землі, і кожне дерево, що на ньому плід деревний, що воно розсіває насіння, нехай буде на їжу це вам! І земній усій звірині і всьому птаству небесному, і кожному, що плазує по землі, що душа в ньому жива, уся зелень ярина на їжу для них. І сталося так. І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно! » (Бут.1;27-31) Мисливство повинне бути способом догляду за природою, а не винищенням тваринного світу. Тому кожен мисливець повинен усвідомлювати власну відповідальність та прислухатися до голосу сумління, який вклав нам сам Творець.

Тваринний світ потребує любові та захисту, а тому мисливство як спосіб благорозумного господарювання, включає в себе захист тваринного світу від нераціонального споживацтва.

Прошу Вас прийняти слова подяки за те, що прикладаєте зусилля для збереження навколишнього середовища, а також – дотримання християнсько-моральних норм при активному спілкуванні з природою.

Щиро сподіваюся, що наша співпраця стане доброю нагодою для кожної віруючої людини в усвідомленні особистої відповідальності за наше природне середовище. Вірю, що кожна особа продовжуватиме  ставитися до природи з належною пошаною та бережливістю у повсякденній життєдіяльності. Ми молимо Господа, щоб дав нам світло ума це все зрозуміти та силу духа в щоденному житті, щоб Божі дари шанувати та розсудливо використовувати.

Благословення Господнє на Вас!

+ Михаїл Колтун
Єпископ Сокальсько-Жовківський

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336