Пошук по сайту

АРХИПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ

АРХИПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ ДО СВЯЩЕНИКІВ, МОНАХІВ І МОНАХИНЬ, БРАТІВ І СЕСТЕР СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
НА 2012 р. Б.

 

Щоби вірити в Бога, треба знати Його.
Надія на Нього наповнить життя
І любов Його увійде в наші серця.

Слава Ісусу Христу!

Приходить час посту, який характеризується умертвленням наших пристрастей, що часто приводять нас до гріхів. І для того нам треба знати, що хоче від нас Бог, щоб нас відвернути від обманної гріховної пристрасті, а охоче іти успішно дорогою до правдивої радості.

Катехизм Української Греко-Католицької Церкви каже: «Піст охоплює всю людину: тіло – через стриманість у їжі та питті, душу – через стриманість від пристрастей. Святий Йоан Золотоустий навчає: «Ти не їси м’яса? Не споживай нескромностей своїми очима. Нехай постить і слух; а піст слуху в тому, щоб не приймати лихослів’я та наклепів. Нехай і язик постить від сквернослов’я і лайки… Яка користь, коли ми стримуємося від споживання птиці й риби, а братів угризаємо та пожираємо?»»

В часі буденного життя ми ведені різними причинами і впливами досвідчили, що наша поведінка і поступки є часто невідповідні до ситуації або радше не є християнськими і порушують наш зв’язок з Богом, з життям особистим, суспільним і світом. Тому Церква, маючи вчительський уряд від Бога, повчає нас і заохочує, щоб ми звернули увагу на Бога, на себе, а відтак на ближнього і світ.

«Щоб вірити в Бога, треба знати Його». І правди святої віри нас повчають: «Є один Бог, що все сотворив і всім управляє» (читай шість правд віри). Він нас вмістив в своєму світі, який сотворив його для нас. Він з любові до нас це зробив, щоб нам відкрити себе і в цьому щоб ми почувалися щасливими. З цього зароджується надія, що коли Бог так премудро все сотворив і всім управляє, Він теж знає наші труднощі, недомагання, а і при тому наші намагання, щоб відчувати себе в сотвореній Богом гармонії. Але через наші слабкості, чи вроджені, чи набуті, ми не можемо собі зарадити.

«Надія на Нього наповнить життя». Тому надія на Бога стається умісною в нашому житті. Ми починаємо розвивати свою надію на Бога, щоб Він нас доповнив своєю ласкою і спроможністю. І при тому ми докладаємо зусиль, наших старань у вірі і надії, починаючи від маленьких речей, від думки, бажання, молитви, жертви, покаяння, витривалості. Бо оскільки ми віримо і надіємось Бог в цьому хоче себе об’явити через наші старання і дати нам по своєму премудрому  задумі, «щоб ти увійшов в радість свою». Коли ж так діється, то заходить у наше серце любов до Бога. Бо ж ми любимо себе, а Бог нас перше полюбив і об’явити себе хоче в наших намаганнях, даючи своє запевнення: «Любов’ю вічною полюбив Я тебе, тому пригорну милосердячись» (пор. Єрем. 31, 3). «Усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, - і буде вам так» (Мр. 11, 24).

«І любов Його увійде в наші серця». Коли Бог нам об’являє свою любов у вірі й надії нашій, то оскільки більше може взаємна наша любов з Богом. Коли ми на землі, по-людськи, розцінюємо взаємну любов, яка коштує життя і всіх зусиль в житті, то з Богом ця любов зростає до ще більшої міри. «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю» (Мт. 22, 37). Тільки виходячи з цієї любові можна любити ближнього як самого себе і в такій любові жити, щоб могти побачити радість свого покликання до життя, яке дає тобі Господь.

Тож чи не варто приділити собі тої уваги і старань в часі посту, щоб навернутися до Бога і Його щедрої «великоліпної» любові, яка дає щасливо почуватися і жити? Так ми всі, заохочені цією любов’ю, радо входимо в піст, щоб докладати зусиль над собою і творити жертви для примирення з собою, з Богом, з ближнім, небом і всім світом.

На гербі Сокальсько-Жовківської єпархії є вміщений напис: «Віра, надія і любов». І ми як вірні нашої єпархії не посоромимось взяти на себе це любе ярмо, від якого тягар буде легким: «Ярмо бо моє любе і тягар мій легкий» (Мт. 11, 30 ).

Беручи до уваги послання Глави і Отця нашої Церкви Блаженнішого Святослава, де він говорить – «парафія – це зустріч з живим Христом». Досвідчаймо на собі ці повчання і це приведе нас до Христа, Його любові і життя в радості.

Благословення Господнє на Вас!

† Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,
день вмч. Теодора Стратилата, 21 лютого 2012 р. Б.


Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336