possible to make website for free

Пошук по сайту

Храмовий празник та ієрейські свячення у Старому Виткові

У свято Преображення Господнього Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл відвідав с. Старий Витків з нагоди храмового празнику. У співслужінні духовенства владика здійснив освячення нового престолу та уділив ієрейські свячення диякону Володимиру Годісю.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія владика виголосив проповідь, у якій наголосив на плеканні віри, яку мали апостоли: «Сьогодні ми є учасниками великого свята і великої події, яка стається у нашому житті. Про це свідчать апостоли, які пережили неземне, коли Ісус Христос переобразився на горі перед ними і дав свідоцтво своєї слави та могутності. Він приходить щоб об’явити Отця, що він прийшов спасти світ, кожного з нас та запевнити ласку в житті для вічності. Сьогодні ця Євангелія набирає нам актуального значення так, як ми живемо, як ми себе признаємо в житті. Так і у вірі ми маємо признати, що Бог прийшов на землю і об’явив себе апостолам і вони з великим переконанням та вірою йшли у світ і проповідували Євангелію та все те, що Господь їм відкрив. Святий апостол Петро закликає утверджуватися у вірі і в покликанні, щоб через ці старання змогти бачити світлість лиця і говорити, як апостоли: «Господи, добре нам тут бути». Господь ще перед терпінням показує славу свого божества задля нашого збагачення вірою.

На той час, коли Ісус Христос переобразився, світ не змінився, він дальше ставав загрозою для Ісуса і апостолів, проте в часі цієї події світ преобразився духовно. Ісус прийшов ради нашого спасіння, а ми інколи є так далеко, що не хочемо цього сприймати. Коли ми живемо вірою, світ переображується. Христос каже: «Не бійтеся, бо я переміг світ». Він переміг всю загрозливу силу і нам предстоїть перемагати свої немочі, терпіння, слабості і гріхи. Ми самі не в силі цього здолати, лише з Божою допомогою. Він об’явився апостолом і вони з геройським запалом проповідували віру. Ця віра сьогодні є та, яку визнаємо і святкуємо, вона є в Церкві і нею ми заохочуємо до життя і християнських подвигів. Ця віра заключається у Божій любові, яку він виявив до нас, а ми її повинні сприймати, як дар життя.

Пресвята Богородиця, яка досвідчила найбільшого трагізму в своєму житті. Її слова: «Це я твоя слугиня, нехай станеться по твоєму слову» - супроводжували її через ціле життя. Вона з людським болем це все переносила, бо знала, що Господь, щось більшого в цім приготовив.»

Архиєрей відзначив пам’ятними грамотами адміністратора храму, парафіян та жертводавців.

На подвір’ї Владика освятив та окропив принесені плоди.

Зі словами подяки звернувся настоятель парафії о. Володимир Кот та нововисвячений о. Володимир Годісь.

Також у цей день відбулось освячення катехитичної школи ім. патріарха Любомира Гузара.

Прес-служба єпархії 

_______________________________________________________________________________ 

 

ВЕЛИЧНІ ДУХОВНІ СВЯТА НА ПАРАФІЯХ ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО ТА ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО С.НОВИЙ ВИТКІВ

 

    Той благословенний день 19 серпня, здавалось, був дарований Богом  для пам’ятних духовних свят… Сонячні промені грайливим сяйвом красувались на величних банях намоленого старовинного храму Преображення Господнього, церковні дзвони врочисто відлунювали мелодію, закликаючи вірян – витківчан і їх багаточисельних гостей на Архиєрейську Божественну Літургію, Чин освячення престолу та Таїнство священства.

     На запрошення настоятеля храмів Преображення Господнього та Вознесіння Господнього о. Володимира Кота на храмовий празник і приурочені йому інші духовні Чини та Таїнства приїхали Його Преосвященство Владика Сокальсько – Жовківської єпархії Архиєрей Михаїл Колтун, а також декан Радехівський  о. Юрій Михалюк,  о. Михайло Яремчук, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Корчин,  о. Володимир Микитюк, настоятель храмів Архистратига Михаїла с.Яструбичі та храму Покрови Пресвятої Богородиці  с. Поздимир,   о.Петро Микитюк, настоятель храму Дмитрія Солунського с. Гоголів.

     Єпископ Михаїл Колтун, якому співслужили священники сусідніх парафій, звершив Чин освячення престолу – найважливішого місця в храмі, на якому довершується найголовніше і центральне Таїнство нашої святої віри – Пресвята Євхаристія. Біля новоосвяченого престолу сам Господь збиратиме вірян до трапези Божого Слова та Найсвятіших Тіла і Крові Господніх. З нього на парафіян спливатимуть потоки Божої любові, які будуть напувати їх спраглі душі, лікуватимуть рани, просвітлюватимуть розум і оживлятимуть серця.

     У своїй проповіді Преосвященний Єпископ наголосив, щоб християни утверджувалися в своїй вірі, збагачувалися в ній.  «На той час, як Ісус Христос преобразився, світ став іншим. І нині Господь кличе нас удостоїтися цього вічного світла, закликаючи: «Бадьортеся, я бо переміг світ!»  Нам же потрібно перемагати себе, свої немочі, недуги, слабості, щоби, де Ісус Христос, там і ми були»,- сказав Архиєрей Михаїл Колтун.

     Під час Архиєрейської Божественної Літургії Владика звершив священичу хіротонію, рукоположивши на священника диякона о. Володимира Годіся.  Архипастир привітав його з прийняттям великого Таїнства священства та побажав Божої допомоги у пастирському служінні. Пізніше парафіяни з глибокою вірою підходили до висвяченого священника, аби він благословив їх стисканням голови.

     Того дня вірні приступили до святого Таїнства Покаяння та прийняли найсвятіші Тіло й Кров Христові з рук пароха, всечесного о. Володимира Кота. Також Владика звершив Чин освячення плодів, а о. Петро Микитюк - Чин помазання єлеєм.

    Наприкінці Служби Божої Преосвященний Єпископ Михаїл Колтун , Єпарх Сокальсько-Жовківський, відзначив церковною нагородою - благословенною грамотою  - невтомного сівача Божої Правди о. Володимира Кота й парафіян церкви Преображення Господнього. Також грамотою була нагороджена касир, парафіянка-жертводавиця Марія Домбровська.

     Після Божественної Літургії Владика разом із іншим запрошеним всечесним духовенством відправилися на ще одну величну духовну подію – довгоочікуване урочисте відкриття та освячення катехитичної школи імені Патріарха  Любомира Гузара при парафіях Вознесіння Господнього та Преображення Господнього с. Новий Витків. При вході в приміщення ангельським співом їх вітали маленькі й старші учасники спільноти «Діти Марії» на чолі з ревним наставником Людмилою Бакулінською.                 

Хваліте, хваліте Бога з небес,
Хваліте всі, в кому є життя,
Хваліте свого творця!
Алилуя, алилуя, Богу хвала,-

взивали до прослави Господа, співаючи, юні віряни. Ті, заради яких свята церква, а також старанний пастир разом із невтомною катехиткою Людмилою Бакулінською  подбали про відкриття катехитичної школи. Адже Ісус Христос сказав: « Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких є Царство Небесне » (Мт. 19,13).

     Безперечно, відкриття катехитичної школи  - не лише велика радість, а й потреба для жителів села. Нині, в час далеких від християнських засад орієнтирів життя, аморальних впливів, дітям і молоді перш за все потрібні духовно-культурні цінності, на яких зростатимуть вірні християни, геніальні діячі, мудрі та боголюбиві проповідники.  Блаженний Патріарх Любомир Гузар зазначив : «Процес катехизації повинен тривати від зачаття до останніх хвилин земного життя, тому що це є процес оцерковлення та виховання у вірі.»  І, впевнена, священник Володимир Кот разом із катехитками Людмилою Бакулінською та Богданною Слободюк робитимуть все можливе, аби дорога до Бога малих і юних витківчан була впевненою, безпечною і доброю, а їхнє життя – гідним, освяченим лагідним сяйвом святості.

НАТАЛІЯ БАРАН - ЛЕВКІВ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336