possible to make website for free

Пошук по сайту

Владика Петро у празник Богоявлення молився у с. Новий Став

Преосвященний владика Петро у празник Богоявлення звершив Архиєрейську Божественну Літургію та освятив воду у с. Новий Став, Кам’янка-Буського деканату у співлужіні настоятеля храму о. Богдана Стефанишина, декана о. Юрія Мовчана та диякона Михайла Гунчака.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь: «Господь не потребував покаяння чи прощення гріхів тому, що є Богом і є безгрішним, але він приходить на Йордан, щоби нам об’явитися у трьох Божих особах. Бог Син стоїть у течії Йордану, Бог Отець промовляє: «Це Син мій Улюблений», а Бог Дух Святий у вигляді голуба являється над водами.

 Чому ми святкуючи це свято, наголошуємо на освяченій воді? Коли ми говоримо про наше християнське життя, то воно починається з води, з Хрещення. У тайні Хрещення через воду і діяння Духа Святого, змивається первородний гріх і відкриваються двері до Царства Небесного, ми стаємо учасниками неба. Ми бачимо, що у житті є певні перешкоди. Що нам заважає переживати це небо тут на землі і потрапити до раю? Нам заважають наші немочі. Ніхто неможе сказати, що є святим, бо кожен з нас має гріхи.

Свято Богоявління показує нам св. Івана Хрестителя, який проповідував і показував своєю особою покаяння, бо закликав: «Покайтеся бо Царство Небесне близько». Від нашого покаяння залежить Царство Небесне. Чому це покаяння має бути у моєму житті? Коли ми з кимось повелися не по правді, образили, але прийде час, коли ми прийдемо до цієї людини за допомогою, то скажемо:  «вибач, що вчинив тобі кривду». Так і в нашому духовному житті, маємо просити цього пробачення у Господа, щоб із чистим серцем йти до оновлення. Ми кожного дня стаємо перед Богом і просимо про ту чи іншу ласку. Як часто стаємо перед Богом негідні людського покликання, бо образ наш спотворенй, але Господь дає нам ласку через шлях покаяння  виправитися.

Кожна тайна Сповіді є повернення то точки Хрещення. Бог повертає цю гідність, яку я втратив через свою неміч. Він приходить до мене, щоб повернути мене, повернути втрачене те, що я загубив. Бог приходить у Йордан, щоб освятити води для мого очищення. Це час, коли оновляється образ на яикий ми створені. 

У Різдві Бог приходить до людини. Він нікого не змушує, а запрошує до своєї присутності. Співаємо «З нами Бог» і знаємо, що він завжди є з нами, але чи ми завжди залишаємося з Богом.

Свято Богоявлення пригадує нам, що у своєму житті, коли очищаємо і дбаємо про чистоту душі і серця маємо можливість переживати це Богоявління, що я приєднюся і кажу «так» у своєму серці.

Можемо сказати, що коли Бог знає всі наші потреби, чому нам не помагає? Найперше ми маємо Богові дозволити, щоб він нам допоміг. Св. Августин говорив, що Бог нас створив без нас, але спасти нас без нас не може. Бог дав нам свобідну волю, щоб ми шукали Божої присутності. Він за нами завжди шукає і чекає, щоб простити нам і відновити наше життя.

Голос, який пролунав над Йорданом: «Це мій Син Улюлений», має почути кожен з нас.

Святкуючи Хрещення Господнє, пригадуємо своє – це наш союз з Богом, який дає нагоду відновити свої хресні обіцянки.

Пресслужба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336