possible to make website for free

Пошук по сайту

Звернення Преосвященного владики Михаїла (Колтуна) з нагоди Дня особливої уваги до в'язничного служіння

Пастирське слово Михаїла Колтуна, Єпископа Сокальсько-Жовківського, 

Керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ

з нагоди Дня особливої уваги до в’язничного служіння

(Неділя про Блудного Сина, 28 лютого 2021 року) 

   Ми наближаємося до Великого посту. І знову Неділя про Блудного Сина пригадує нам про в’язничне служіння та стає нагодою для роздумів над власним життям. Чого ми можемо навчитися у в’язнів, які шукають підкріплення в джерелах віри і покладаються на Милосердного Отця?

   Євангеліє Неділі про Блудного Сина надихає нас бути відважними в довірі до Бога, який чекає на нас, своїх дітей, в надії. Надією на прощення перейнято й серце сина, який повертається додому свого батька. Отже, відважно надіятися ми вчимося у Самого Господа нашого Ісуса Христа, який в своїй притчі хотів зміцнити нас в дорозі до прощення та віднайдення гідності Божої дитини. 

   У часі карантину, оголошеного в наслідок коронавірусної пандемії, усі ми без винятку пережили епізоди певного роду обмеження свободи в наших домівках і могли наблизитися думкою і чуттям до стану ув’язненої особи, яка буває охоплена смутком, непевністю, численними потребами та браком можливостей їх втамувати, особливо потребою людського спілкування і прийняття…. Ми теж почуваємося в’язнями своїх власних гріхів і опущень, через які не раз вже себе осудили у власному сумлінні. Свої втрати, свої випробування й жалі, які переживаємо, ми не раз сприймаємо як покарання. Як впоратися з цим? 

   Ми обходимо День особливої уваги до в’язничного служіння в часі, коли Українська в’язнична система пережила цілий рік відсутності візитів ззовні. Раніше так не було. Бо суспільство завжди мало спонуку і можливість в’язня відвідати.

  Для в’язнів, які зберігають віру, цей рік став випробуванням і водночас підставою для такої надії, яка перебільшує суворість зовнішніх обставин. В році Надзвичайного Ювілею Божого Милосердя святіший отець Франциск промовляв, звертаючись до в’язнів: «Нам потрібно живити коріння нашої надії, щоб воно приносило плоди; перш за все, впевненість в близькості і співчутті Бога, незважаючи на те зло, яке ми зробили. Немає такого куточка нашого серця, якого б не торкнулася любов Бога. Коли хтось робить помилку, милість Отця проявляється ще більше, пробуджуючи покаяння, прощення, поєднання і мир.» Це саме стосується нас. 

   Заохочує нас бути відважними в надії й серце Пресвятої Матері нашого Спасителя Приснодіви Марії, як серце, що пережило меч терпіннь й плач за своїм Сином, який приніс Себе за наші провини в добровільну жертву відкуплення на прощення наших гріхів.

   Нарешті душпастирі  знову допущені до служіння, з певними обмеженнями карантину. Молімося за них і за в’язнів. Пам’ятаймо про молитву й за в’язничний персонал. Будьмо чуйні на потреби підтримки жертв злочинів та їхніх родин.

 + Михаїл   

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336