possible to make website for free

Пошук по сайту

У Провідну неділю владика Михаїл звершив Архиєрейське богослужіння у Добротворі

У неділю, 9 травня 2021 р. Б., владика Михаїл очолив Архиєрейську Божественну Літургію на парафії Покрову пресвятої Богородиці у с. Добротвір, Кам’янка-Бузького деканату. Архиєреєві співслужили: адміністратор храму о. Богдан Горбаль, о. Юрій Мовчан – декан Кам’янка-Бузький та запрошені священнослужителі.

СВІТЛИНИ

«Сьогодні Церква відзначає День матері, у своїх роздумах ми будемо вміщати, щоб завдячувати Богові, своїм батькам і один одному за дар нашого життя. Маємо збагнути у своїй вірі, що Господь своєю волею привів нас у світ. Цього Бога Творця неба і землі маємо щораз пізнавати у своїй вірі. Вона відкривається не тільки, що Бог сотворив небо і землю, але Господь нам відкриває свою любов, якою нас відкриває до життя, яка виражена в Ісусі Христі.

Будучи грішними Господь наперед дає нам свою любов і запевнення свого життя, яким він перейшов через смерть до воскресіння, а сьогодні нас ця віра веде до воскресіння. Так, як апостоли були розгублені, кожен по різному вірив, уявляв, поводився по іншому, так сьогодні Тома виявляється. Всі були застрашені і перед юдеями закривали двері, щоб ті їх не арештували.

Виразно говориться про Тому, який для всіх нас потребував, щоб Господь явив себе, щоби нас долучити до віри. «Поки не вложу пальця в рани – не повірю». Він так вірив у смерть і рани, що хотів переконання. Господь лагідно прикликає до себе і каже: «Вложи і не будь невіруючий, а віруючий». «Господь мій і Бог мій» – так він утверджується у вірі і нам сьогодні ту віру передає, щоб ми мали віру в Христа, який перейшов через смерть і тепер є прославленим і до цього прославлення ми усі йдемо. До слави, у якій Господь у своєму провидінні побачив початок нового життя.

Катехизм нашої Церкви і вся його наука зводиться до Пасхи і живучи ми приходимо до Воскресіння. Цим свідченням є діяння апостольське, де тих живих свідків запроторили до в’язниці і ангел їх вночі будить і каже йти звіщати те, що Христос говорив у храмі. І все це сталося – кайдани впали, замки відкрилися і вони на собі досвідчили цю силу для того, щоб ми повірили.

Наша Церква також була ув’язнена і я був очевидцем тих священників, від яких перейняв цю віру. Ця віра священників, монахів давала сили протистояти величезній загрозі, яка має велику потугу перед світом, який страшить агресією і своєю силою. Я вдивлявся на тих священників, які за заслоненими вікнами і зачиненими дверима сповідували свою віру в майбутнє нашої Церкви. Хоч не було видно прозріння, бо влада маючи великий вплив і силу тримала все у своїх руках. Я подивляв на той час одного священника, який у своїй каплиці в час великих перемін молився. У цей час при владі був Горбачов, і цей священник положив на престолі його знимку і молився за нього і ми бачимо, що від цієї особи почався розвал. Звідки ця сила прийшла, звідки, що така велика імперія розвалилася і Церква сьогодні втішається цим живим свідченням. Митрополит Андрей Шептицький казав, що Церква буде знищена, але вже бачив її прославленою, воскреслою і Церква пережила цю руїну і сьогодні ви є цією Церквою, яку підносите, яка діє в день і в ночі. «Церква Христова – люд Божий, об’єднаний у Святому Дусі, звершує своє служіння в кожен час і в кожному народі. Вона посеред «переслідувань світу і втіх Божих» крокує історією, щоб «явити у світі» таїнство Воскреслого Христа», Катехизм-Христос наша Пасха, 911.

Нам приходиться мати діалог з Богом так, як Тома і інші апостоли, бо ця віра не менша від тодішніх обставин. Ми ці люди, які хочемо благодатної сили віри, щоби вистояти в тих всіх переслідуваннях сьогоднішнього дня: хвороби, загрози, війни, неспокою, наших власних немочей. Де ми тієї сили візьмемо? Берімося за молитву, за Катехизм, берімося за віру, щоби ці кайдани, які нас зв’язують, ті немочі, слабості, щоб вони не брали верх над нами, але щоб ми вірою і любов’ю могли їх долати.

Пресвята Богородиця, як матір, вона носила в серці ту спасенну благодать, яку Господь вложив у її серце. Вона була його матір’ю, матір’ю Церкви і нашою матір’ю. Він її поручив в особі ап. Йоана в опіку над нами. Це місце нашої віри. Як ми віримо в Христа Воскреслого і Живого та і віримо у заступництво Пресвятої Богородиці не з меншою силою і вірою у своїх моливах маємо покладати надію, що вона може нас захистити» - із проповіді Архиєрея.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336