possible to make website for free

Пошук по сайту

Свято на честь ікони Пресвятої Богородиці в Крехівському монастирі отців Василіян

24 та 25 липня у Крехівській обителі отців Василіян відбулося святкування на честь чудотворної ікони Божої Матері. Проминуло 30 років від повернення як ікона до Крехівського монастиря. Цього року започатковано традицію вшанування чудотворної ікони, що прославилася у Крехові.

Дводенні святкування містили багато молитовних та духовних подій. Численні паломники розпочали свято із освячення води на джерелі, яке здійснив соцій новіціяту о. Теоктист Міщук, ЧСВВ. Опісля розпочалася Молитовна роздума на Побійній горі, на якій встановлена Хресна дорога; її розпочав ігумен Крехівського монастиря о. Володимир Маланюк, ЧСВВ. На кожній зупинці роздумували про життя Пречистої Діви Марії та зачитували свідчення про отримані ласки через заступництво чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

Ввечері 24 липня в урочистій процесії ікону Божої Матері урочисто внесли до Каплиці на відпустовому майдані. Вірні, які прибули на святкування, мали змогу пережити глибокий молитовний вечір: Свята Літургія, яку очолив о. Дам'ян Кастран, ЧСВВ, у співслужінні о. Василя Крешельницького та інших священиків, і возвеличив співом хор «Джерело», під керівництвом пані Надії Сторожук з Жовківського монастиря; Велика Вечірня, Адорація Найсвятіших Тайн під проводом о. Степана Дуди, ЧСВВ; цілонічні чування в Храмі Переображення Господнього, які провели о. Порфирій Шумило, ЧСВВ разом із прочанами.

У неділю, 25 липня, після утрені, яку очолив о. Іван Майкович, ЧСВВ та молебня до Пресвятої Богородиці, який відслужив о. Віктор Батіг, ЧСВВ відбулася головна Свята Літургія, яку очолив Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ. Йому співслужили отці Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті, Миколай Козіцький, ЧСВВ, протоігумен Провінції Покрови Пресвятої Богородиці у Польщі, Ярослав Малиш, синкел у справах монашества Сокальсько-Жовківської єпархії, Ярослава Петрухи, місцевий декан, ігумени монастирів та численне духовенство.

У проповіді о. Протоігумен зауважив, що ікона, на честь якої зібралися паломники, теж багато подорожувала, нагадуючи людям, що Господь їх супроводжує і ніколи не покидає. Чудами вона прославилася у Верхратському монастирі, а після його закриття австрійською владою, у 1810 році святиню перенесли до Крехівського монастиря. Численні прочани поспішали до Пречистої на молитву, були зафіксовані чудесні оздоровлення. Але внаслідок радянського лихоліття і закриття монастиря ікона потрапила до львівського храму святої Параскеви. Врешті, після здобуття греко-католицькою Церквою свободи та повернення монастиря отцям Василіянам, у 1991 році повернулася сюди і його святиня. Тисячі вірних моляться перед нею, просячи ласки і заступництва. Інформація про деякі отримані ласки, яку записують у спеціальній книзі прочани, вражає. Багато свідчень про одужання, вирішення життєвих проблем. Багато сімей завдячують Пресвятій Діві у цій іконі за дар материнства. Це незаперечний знак опіки Діви Марії над своїм народом, який молиться за ласки, особливо за завершення війни та збереження життя для наших воїнів.

Цим святкуванням у Крехівському монастирі започатковано відпуст на честь Пресвятої Богородиці, прославленої у Крехівській (Верхратській) Чудотворній Іконі, які відбуватимуться щороку в останню неділю липня.

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336