possible to make website for free

Пошук по сайту

Різдвяне пастирське послання Преосвященного владки Михаїла

Пастирське Різдвяне послання             

   до священиків, монахів, монахинь, семінаристів

 і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ 

Різдво 2021 – 2022

 

Рік Новий з Різдвом приходить

 І Божа благодать у Ньому є. 

З нами Бог - співають люди, 

Бо Він життя усім дає.

 

 Христос Рождається!  Славімо Його! 

Про Різдво Христове на землі найпростіше можна сказати словами коляди: «Бог предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь і утішився». На долю Старого Завіту, як говорить катехизм «Христос – наша Пасха» (п. 102), випала місія приготувати людство на зустріч з воплоченим Сином Божим, щоб через Ісуса Христа привести все творіння до Отця, щоб «Бог був усім в усьому». У Новому Завіті нам випала доля сприйняти Його прихід, признати народження Бога Ісуса Христа і засвоїти Його спасенну місію серед нас на землі, щоб успадкувати нам Його, заповіджене, Царство. Для того маємо хотіти в народженні Сина Божого відкрити для себе дію Божої благодаті. 

Так як світ існує благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, любов'ю Отця і причастям Святого Духа, так завдяки цьому і ми є у світі. Ми живемо і хочемо жити в здоров'ї і достатку, а про благодать, від якої ми є залежні, не конечно правильно думаємо і засвоюємо її. Благодать нам дається не тільки тоді, коли ми щось просимо і отримуємо, а благодать дається нам постійно, так як життя, щоб ми з нею взаємодіяли. І цю благодать нам слід засвоювати відповідною поведінкою і нашим ставленням до Бога, до ближнього і до всього сотворіння. Так навчає нас катехизм «Христос – наша Пасха»: «Любов до невидимого та всюдисущого Бога конкретизується та підтверджується у ставленні людини до всіх видимих Божих сотворінь» (п. 996).   

В Різдві Христовім нам засвітило світло, Бог воплотився в нашому світі, став людиною і жив земним життям з людьми, навчаючи Доброї Новини, лікуючи всяку недугу. Сьогодні ми, що святкуємо Його Різдво, віримо в Його слова: «Я вас не покину, Я буду з вами повік» (пор. Мт. 28, 20), - надихають нас Доброю Новиною в наш час, в час теперішніх обставин і переживань. Віра в Христа, народженого на землі, віра наша в Його присутність між нами оживляє нашу надію, що Христос і тепер дивиться і бачить кожного з нас, як ми сприймаємо Бога між нами, як ми сприймаємо і трактуємо ближнього в своєму серці, як ми ставимося до себе, пам'ятаючи на нашу подобу до Творця нашого, повного любові до всього створіння. До нас таких, які ми є, приходить Христос Бог і не робить зразу чуда, але чудесною своєю ласкою з нашими стараннями у вірі дає запевнення, що те, що бажаєте – станеться. Для цього, щоб святкувати нашу віру, треба щодня у ній тривати у боротьбі з своїми труднощами, молячись про це, щоб сталося і буде вам дано (пор. Мт. 7, 7). 

Ісус Христос не міняє природи людини, бо вона задумана Предвічним Богом, щоб ми в цій природі Славу Богові возносили, щоб ми в цій природі приймали запевнення Його ласки і сили, віри, надії і любові. Не допусти Боже, щоб серед цього благодатного світу, який нам Бог довірив в ньому жити, ми доходили до нарікань чи зневіри. Свята відзначають для того, щоб ми більше пізнали Бога і Його Провидіння, яке спрямоване до нас, до світу і всього створіння, а народження Ісуса Христа Сина Божого на землі дає запевнення: «З нами Бог». 

Тільки з Богом ми переможемо існуючі наші труднощі. Переможемо загрози коронавірусу, якщо будемо вірити, молитися і сумлінно дотримуватися санітарних норм. Як стимул, у наших храмах маємо ікони з реліквіями святих верховних апостолів Петра і Павла, від тіні яких оздоровлялись люди і, навіть, померлих оживляли. 

З переконанням перемоги над зовнішнім ворогом, який загрожує війною, маємо запевнення дітей очевидців об'явлень Пресвятої Богородиці у Фатімі, мощі яких ми прийняли для почитання і утвердження нас у вірі. Якщо будемо молитися за навернення ворогів, то це станеться. Нас з вами чекає чудо. Ми маємо стати учасниками чуда, якщо будемо відданими і вірними у нашому християнському житті. Для цього Христос Бог народився, щоб з нами бути повік і з нами перемагати супротивні сили. Для цього ми віримо: «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2, 11), який прийшов спасти світ, оголосити Рік Божого змилування і навчити нас повноцінного життя у Божій любові.

Рік Новий з Різдвом приходить

І Божа благодать у Ньому є.

З нами Бог - співають люди,

Бо Він життяусім дає.

У Різдві ми бачимо, як Божа ласка діє у Пресвятій Богородиці. Вона шукає тепла і людської допомоги і втечі зазнає, але при тім триває в цілковитій довірі Богові. І цим Її старання є завжди успішними і в теперішній час для нас. Молитвою охоплюймо разом з Богородицею світ нашого життя, щоб нам з упевненням жити. Цією радістю вітаю всіх, щоб жива благодать для нас умісною i успішною була. 

Христос Рождається! Славімо Його! 

 

Благословення Всемогутнього Бога Отця

 і Сина і Святого Духа хай буде з усіма нами. Амінь

 

†Михаїл Колтун

єпископ Сокальсько-Жовківський




                                     Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,День св. пр. Авакума, 15 грудня 2021 р. Б.      

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336