possible to make website for free

Пошук по сайту

Великопосне послання до священиків, монахів, монахинь, семінаристів, вірних Сокальсько-Жовківської єпархії та всіх людей доброї волі

Великопосне послання до священиків, монахів, монахинь,

семінаристів, вірних Сокальсько-Жовківської єпархії

та всіх людей доброї волі 2023 р. Б.

 

Бог у світі себе об'явив

Тим, що у ньому нас сотворив.

А тепер свою милість нам об'являє,

Віддає нам себе і все, що Він має.

 

Слава Ісусу Христу!

Святе Євангеліє від євангелиста Івана говорить нам: «Бог так полюбив світ, що Сина свого єдинородного дав, щоб кожен хто вірує в Нього, не загинув, ажив життям вічним» (Ів. 3, 16). А Катехизм УГКЦ «Христос - наша Пасха» навчає, як оцінює Бог сотворений Ним світ: ««І побачив Бог, що воно добре» (Бт. 1, 10). Бог, наче мистець, створивши шедевр, приглядається до сотвореного й любується ним» (п. 107).   

Цим даром Божим, що є світ і в Ньому все створіння і  кожна людина, Бог задумав з нами поділитися і дати нам, щоб ми могли цим даром втішатися, споглядати і наповняти нашою радістю за Бога, за світ і за вічність. Людина, маючи такий дарунок, втратила благодатне світосприйняття через гріх спроневірення Богові. Не Бог, а гріх позбавив людину дару споглядання і цієї вершини радості, до якої Бог покликав людину. В цій людській трагедії Бог не полишає людину. Внаслідок цього людина не може піднести очей до Бога так щиро, відкрито, доступно, зрозуміло, люб'язно і вдячно. Гріх віддалив людину від Бога і від доброго сприйняття всього Божого створіння. Світ і людина через гріх стають відчуженні і до кінця собі незрозумілі.

Але Бог не відмовляється від людини і Його провидінням стає спасати людину. Бог посилає Свого Сина у світ до нас, щоб нас спасти і відновити лице землі. Син Божий, Ісус Христос, приходить на землю і бере на себе відповідальність, щоб цей спотворений світ людиною і гріхом, наповнений терпіннями, війнами, ворогуванням, смертю – оновити. Як каже Катехизм «Христос - наша Пасха»: «…і привести все створіння до Отця, щоб Бог був усім в усьому» (п. 102). Надолуження за наші гріхи Ісус Христос вчинив через жертву на хресті за нас і це стало нам усім ціною відкуплення. Великою ціною викуплені ви є з гріха для свободи, якою Бог вас покликав, аби ви оновилися в Бозі через Господа нашого Ісуса Христа, якому належить слава і наше признання на віки вічні (пор. Катехизм УГКЦ, п. 928). Ми сьогодні входимо у взаємини з Богом, щоб захистити від зла себе і все, що Бог дав нам для життя.

У світлі Божого об'явлення про спасіння людства і всього створіння, хочу разом з вами признати наші загрозливі реалії, як з них вийти, перемогти, а і ще ближньому допомогти. У нашому світі йде війна, яка дотикає кожного і ми її відчуваємо, бо всіх в більшій чи меншій мірі дотикає і ми маємо по-християнськи з Богом пройти це випробування і наскільки ми зможемо довірити себе Богові і ближньому, і наскільки ми можемо йому допомогти. В нашому випадку Церква нас закликає до молитви, посту і діл милосердя. Ось так, як проходив 24 лютого «Марафон молитви за мир в Україні», який був тільки маленьким стартом у духовний світ, а тепер ми маємо продовжувати в міру наших можливостей, не забуваючи про це кожен день. Темою нашої Церкви на теперішній час є лікування ран війни, які ми і наші ближні носимо на своїм тілі.

Всі ми покликані до посту, молитви і милостині, щоб боротися з гріхом і це всіх стосується, як здорових, так і хворих і тих, що втратили своїх близьких і тих, кому діється кривда. Наше смирення перед Богом хай станеться нашим оправданням за наші і всього людства гріхи. Таке успосіблення, до якого закликає нас Богородиця, має місце в Бога. Таке успосіблення усім християнам є необхідне не тільки в часі війни і щоб припинилася війна, а таке успосіблення живе і актуальне потрібно розвивати впродовж цілого життя. А ми так мало брали це до уваги у мирний час. Ніхто не оправдує війни проти себе чи навіть інших народів. Війна - це злочин. А в нашому випадку ми захищаємося зі зброєю в руках і це є наш священний обов'язок захищати ближнього і свій народ. Перед цим нашим християнським обов'язком любити Бога і ближнього, який ми часто занедбуємо, а тим самим втрачаємо силу і здібність належно сприймати своє життя і покликання, ми творимо покаяння і навернення через піст, молитву, милостиню, бо в цьому полягає спасіння нашого життя. Це спасіння, до якого нас кличе Євангеліє, а тепер Церква і кінцево має кликати наше сумління, щоб ми з цього сорому гріха і його наслідків вийшли. Церква нас закликає свідомо і рішучо взяти свій хрест, усвідомлюючи свої немочі і повірте, постом, молитвою, милостинею, сповідаючись з своїх гріхів, зможемо здолати себе і смертоносного ворога нашого життя.

Богородиця в своїй земній долі переживала від людей голод, холод, гоніння і також пережила смерть свого Сина. І хто б міг Її потішити? Але Її покликання таке великосяжне, як і терпіння, що сягають нинішніх днів: плач матерів за втраченими синами і чоловіками та дітей за батьками. Богородиця, переживши усі ці випробовування, сьогодні хоче нас поріднити з Богом і Його волею, яка нас веде через випробовування та жертви до покаяння і смиренного довір'я до Бога, бо в такий спосіб Бог хоче, щоб усі ми спаслися. Наш гріх вимагає жертви і цією жертвою надолуження став Ісус Христос добровільно з любові до нас, щоб нас спасти. Ми те ж і нашими терпіннями з любові до Бога і ближнього, і з Богородицею, і всіма святими, і з героями нашими, які постраждали за нас, єднаємося з Богом. Цим, бажаючи від нього сили змогти здолати ворога видимого і невидимого і осягнути перемогу на радість усім людям. При тому, висловлюємо співчуття всім потерпілим від війни в усіх її наслідках. Разом з вами молюся, щоб смуток ваш перетворився на радість вам і всім людям і наша радість була повна.

Нам є про що Бога просити

І цими бажаннями нам треба жити.

Успішним досвідом нам віра буде,

Щоб життям ми свідчили про Боже і вічне святе.

Задля цієї Божої любові, яку ми усі втратили, сьогодні надолужуємо в покаянні молитвою, постом і милостинею. Віра в благословення Боже хай відкриє усім двері до милості Божої і, збагачені запевненням прощення гріхів через покаяння, ми удостоїлися жити в мирі і збагачувати світ своєю радісною любов’ю. Амінь.

 

Благословення Всемогутнього Бога + Отця

 і + Сина і + Святого Духа хай буде з усіма Вами. Амінь.

 

 

†Михаїл Колтун   

єпископ Сокальсько-Жовківський

 

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,

День св. прп. Мелетія, 25 лютого 2023 р. Б

 

Отцям-душпастирям доручаємо зачитати це Великопосне послання після кожної Божественної Літургії

в першу неділю Великого посту, 05 березя 2023 року Божого

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336