Пошук по сайту

Зростають ряди "Лицарів Колумба"

11 квітня 2021 року, у день 75-х роковин арешту радянською владою  митрополита Української Греко-Католицької церкви Йосифа Сліпого, єпископів Никити Будки, Миколая Чарнецького, Григорія Хомишина, Івана Латишевського та інших греко-католицьких владик, у церкві  Воздвиження Чесного Хреста м.Броди відбулася перша відкрита церемонія прийняття нових шістьох членів до спільноти  «Лицарі Колумба». Це Степан Міщук, Михайло Маслюх, Олександр Котельницький, Володимир Котельницький, Ігор Яремкевич, Лука Шарун. Найстаршому з них – 60 років , а наймолодшому –18. 

СВІТЛИНИ

Ініціація розпочалася вступною молитвою, яку провів адміністратор храму і капелан спільноти о.Ярослав Царик. Головуючий на церемонії заступник Великого лицаря Богдан Семчук  розповів про історію створення та діяльність  організації «Лицарі Колумба»  і наголосив, що лицарство  – це відповідальність за християнську родину, Церкву та Батьківщину. Брати-лицарі Володимир Паськів, Микола Забокрицький, Роман Семенюк доповіли про три принципи ордену – благодійність, єдність, братерство та важливість молитви на вервиці.

Далі кандидати стоячи перед лицем громади, піднявши праву руку,  вголос прийняли обітниці. Великий лицар Василь Хороший разом зі старшими офіцерами Михайлом  Ковалем та Іваном Шаруном вручили їм вервички, значки-емблеми ордену, пов’язали почесні стрічки лицарів і виголосили слова привітань й найкращих побажань.

Отець Ярослав Царик  у своєму духовному слові наголосив на тому, що лицарі - це активні парафіяни, які моляться і творять милосердя. Далі  він виголосив завершальну молитву за прославу Блаженного отця Майкла Макґівні, засновника ордену «Лицарів Колумба», а лицарі  разом зі своїм капеланом  помолилися на вервиці.

Завершилася ця пам’ятна подія спільним фото та братньою гостиною  з присутніми на церемонії дружинами і  дітьми новообраних лицарів. «Vivat Jesus!» –   «Нехай живе Ісус!».

 «Лицарі Колумба» – це найбільша у світі християнська братерська організація, з майже 140-річною історією, що об'єднує понад 2 млн. чоловіків-католиків по всьому світі.

Заснована вона у 1882 році в США молодим священиком-католиком отцем Майклом Макґівні. Основною метою братерства була взаємна підтримка та допомога сім’ям католиків. «Лицарі» – бо це визначає благородство характеру людей, об’єднаних в організацію. «Колумб» – бо саме він, католик, приніс в Америку християнство і став певною мірою символом Євангелізації, поширення християнства у світі.

«Лицарі Колумба» – це братство, пов’язане між собою принципами благодійності, єдності та братерства.

Суть дільності спільноти «Лицарі Колумба» – служити  Церкві, сім'ї, суспільству  та громаді. За підтримку Церкви і місцевих громад, а також за їхню благодійну діяльність Папа Іван Павло ІІ назвав «Лицарів Колумба» сильною правицею Церкви, великою силою добра.

Ініціатива започаткувати в Україні організацію «Лицарі Колумба» належить світлої пам’яті Блаженнішому Любомиру Гузару, який ще 2005 року запросив Лицарів до України. Ця ініціатива Блаженнішого Любомира пізніше була підтримана Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом та Митрополитом Архієпископом  РКЦ України  Мечиславом, які стали першими Лицарями Колумба в Україні.

Сьогодні по всій Україні: від Самбора до Полтави і Запоріжжя, від Львова до Одеси і Мелітополя при місцевих парафіях створюються нові і розвиваються Ради Лицарів. Рада Святого Хреста «Лицарі Колумба» у м. Броди заснована 19 лютого 2017 року при парафії Воздвиження Чесного Животворящого Хреста і налічує 47 членів.

Повідомила Надія Забокрицька

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336