Пошук по сайту

Неділя прощення у катедральному соборі

У неділю прощення Преосвященний Кир Михаїл звершив Архиєрейську Божественну Літургію у катедральному соборі м. Сокаля.

СВІТЛИНИ

У часі проповіді Архиєрей звернув увагу на важливості прощення у житті людини: «Нам до Пасхи залишається крок і ми цей крок хочемо розпочати з прощення, щоб робити другий крок вже у Божій милості і крокувати з Богом, а не з ворогами і гріхами. Разом підтримуючи один одного у відповідальній дорозі нашого життя мусимо усвідомити, що Церква нас навчає, щоб ми могли свідчити по Божу ласку в нашому житті, яка нам допомагає, а ми маємо йти їй на зустріч. Як нам до цієї ласки прийти? Цей перший крок ми робимо на зустріч один одному, як це робить Господь Бог, що дає нам всім разом жити –  не хто більший чи менший грішник, не хто більше чи менше зробив.

Митрополит Андрей Шептицький каже: «З чим ми йдемо перед Богом?» Господь каже – те, що ви зробили ближньому своєму – мені зробили.

З чим ми йдем на молитву? – із своїми клопотами, з тим чого не вистачає. Бог хоче нашого довір’я тут на землі між собою. Сьогодні ми будемо молитися молитву «Отче Наш» і акцентуватись на слова «Прости нам, як і ми прощаємо». Гріх спричинив нам біль, терпіння, хвороби, немочі для тіла і душі і кінцево – смерть. Цей гріх виходить на верх і розпоширюється на все творіння. Творіння і світ  є створений для нашого життя. Ми підтримку для життя беремо із створеного для нас світу. Все нам Господь дав для життя, щоб ми отримували сили для життя. Наше життя є для того, щоб ми Богові славу возсилали, а коли терпимо повинні каятися і направляти життя.

Ми повинні навчитися прощати, терпеливо зносити невдачі і бути зичливими не тільки до своїх приближених, а й до світу видимого і невидимо, світу живих і померлих.  Якщо в нашому серці є та іскорка прощення і любові до ближнього - простімо, якщо нема, молімося, щоб вона зажевріла і ми наважилися простити ради нашого з вами життя. Коли ми маємо в серці мир, можемо подарувати його іншим.

Якщо ми хочемо бути сприйнятими в наших молитвах і бажаннях про життя та здоров’я, то маємо перший ключ в молитві «Отче Наш» – «прости, як прощаємо».

Віра це не просто ходити до Церкви, вона вимагає багато сил. Дай нам Боже сил, щоб ми наважилися зробити крок вперед  і простити.

Ми тішимося, коли дитина робить перший крок, правильний крок. Сьогодні ми дорослі діти, які відчули смак і кривду життя та оцінили його. Щоб могти увійти в життя –  потрібно зробити крок прощення».

Пресслужба єпархії 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336