Пошук по сайту

Владика Михаїл (Колтун) взяв участь у круглому столі з питань стратегії екологічної безпеки України

11 травня 2018р. правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської Єпархії Владика Михаїл (Колтун) взяв участь у круглому столі на тему «Стратегія екологічної безпеки України: соціально-економічний та правовий вимір», який проходив у навчально-науковому інституті права та психології при національному університеті «Львівська політехніка».

У вступному слові владика Михаїл наголосив на важливості усвідомлення особистої відповідальності за життя, за збереження довкілля, зазначивши, що «Любов до ближнього полягає в любові до всього довкілля… Ми живемо всі в Богом сотвореному світі, де все Богом передбачено, прораховано, сформовано… Бог людині дав право, щоб вона управляла цим світом і робила його кращим. Так у Божому провидінні є, що дано людині це право, щоби цей світ робити ще кращим, як він є. Ми маємо нагоду придивлятися до краси цього світу, зокрема коли природа буянить, все довкілля розвивається, чудо на наших очах стається і все це Божий промисел, Боже Продивіння, Божа Воля».

СВІТЛИНИ

Єпископ зазначив, що Господь Бог заклав в наше серце природнє прагнення до краси, до добра, до любові, але дуже часто ми самі затираємо в собі ці дари Божі, коли грішимо.

«Гріх – наштовхує нас на протистояння… В процесі відступництва, забуття, нехтування, ми втратити ціну життя та трепетне ставлення до довкілля, до всього живого. Але приходить час, коли ми починаємо відчувати загрозу нашому життю, ця загроза йде не від Бога, а йде від гріха, від нашого ставлення до життя. Ми не зберегли того завдання, яке Бог нам дав, – щоб ми опікувалися тим світом, опікувалися тим сотворінням і любили нашу землю, і все є що на ній.  В природу людини Бог заложив «коріння», щоб вона через сотворіння приходила до Бога.

Архиєрей зауважив, що питання екології займає важливе місце в документах Вселенської Церкви, зокрема в особливий спосіб про цю проблему, як про «екологічний гріх» говорить катехизм УГКЦ «Христос наша Пасха». «Люблячи Бога Творця, людина шанує і Його творіння, відповідально ставлячись до довкілля. Воно з одного боку служить людині, а з іншого має власну цінність. Пошана до творіння виявляється в бережному ставленні до природи, в зберіганні земних ресурсів та в інших вимірах стосунків між людиною та творінням. Через пошану до творіння, людина віддає хвалу Богові» («Христос наша Пасха» п. 997), процитував Владика Михаїл.

У круглому столі також взяв участь голова комісії з питань екології у Сокальсько-Жовківській Єпархії о. Тарас Дзьоба.

Резюмуючи, архієрей благословив усіх учасників на плідну працю, зазначивши, що від думок, бажань та слів залежать і дії які будуть зроблені для порятунку нашого спільного дому - Богом створеного світу. Більше того за все це треба буде відповісти перед Богом, який з любов’ю вдивляється на своє творіння.

Голова комісії з питань екології у Сокальсько-Жовківській Єпархії 

о. Тарас Дзьоба

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336