Пошук по сайту

"Не будь переможений злом, але перемагай зло добром" (Рм. 12, 21)

Зло, яке принесла Друга світова війна, забути не можна. На західному фронті у жовтні 1944 року Карпатсько-Дуклінська військова операція була проведена силами 1-го Українського фронту та 4-го Українського фронту. Під час проведення цієї військової операції загинуло 120 тисяч, з яких 80 тисяч українців. Також у цій операції брали участь військові інших національностей: чехи, словаки та поляки.

5 жовтня у містечку Свіднік (Словаччина) відбувалися також, як і у м. Дуклі (Польща), поминальні святкування з нагоди річниці Карпатсько-Дуклінської операції. Делегацію від нашої країни та Церкви очолив Преосвящений єпископ Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл (Колтун), керівник  Департаменту військового капеланства УГКЦ, разом із працівниками курії та капеланами. Своєю присутністю та молитвою делегація вшанувала пам'ять полеглих воїнів, які спочивають у братських могилах. 

Ця подія велично вшановується на державному рівні у Польщі та Словаччині. Кожного року надзвичайно велика кількість представництв державних та культурно-політичних організацій прибувають на ці місця, які просякнуті кров'ю та жертовністю воїнів. 

Владика Михаїл у своєму поминальному слові біля братських  могил звернувся до учасників урочистої академії такими словами: "Дорогі брати і сестри поляки, словаки, чехи, ми та наша делегація від УГКЦ присутні тут, щоб засвідчити нашу шану і любов до тих загиблих, спочилих у тих могилах воїнів, які віддали своє найдорожче, що їм Господь дарував, це життя.  Для того, щоби був мир на наших землях, і ми тут сьогодні присутні, щоби цей мир свідчити вам і запевнити, що любимо вас і хочемо з вами творити цей мир в наші дні". 

Не даймо себе перемогти злом, пам'ятаймо молитовно про рідних братів і сестер, які у своїх мріях і молитвах вимолювали і виборювали для наших поколінь щасливу долю. 

інформацію надав о. мітрат Володимир Юськів

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336