Пошук по сайту

Святкування 290-ліття храму у селі Полове

4 червня 2017 року, у неділю Зіслання Святого Духа, Преосвященний Владика Михаїл Колтун взяв участь у святкуванні 290-ї річниці храму Зіслання Святого Духа в селі Полове, Радехівського деканату.

СВІТЛИНИ

Храм збудований у 1727 році і є одним із найстаріших на Радехівщині. Дата будівництва зафіксована різьбленим написом на другому брусі східної стіни святині. Впродовж майже трьох століть храм кілька разів піддавався реставрації. Він вистояв у лихоліття двох світових воєн. Ззовні пофарбований у зелений колір, адже був освячений у неділю Зіслання Святого Духа, або Зелені Свята.

Перед початком Архиєрейської Божественної Літургії, єпископ, разом із священиками та присутніми вірними, клякнув на коліна, і молитвою «Царю небесний», урочисто прикликав Святого Духа, випрошуючи його ласк і дарів для Церкви та кожного християнина. Відтак усі, на чолі з Архиєреєм, взяли участь у Євхаристійній трапезі.

Розважаючи над євангельським читанням і змістом сьогоднішнього свята, Кир Михаїл пригадав історію покликання та діянь апостолів. Вони були простими трудівниками-рибалками, які послухавши слова Христа, не були здатними їх цілком зрозуміти і прийняти. Після смерті Ісуса апостоли ховалися, боялися загрози і небезпеки для свого життя. Однак, прийнявши благодать Святого Духа у день П’ятидесятниці, вони перемінюються, Святий Дух їх перемінює: промовляє їхніми устами, дає дар розмовляти різними мовами, щоби до всіх донести слова Христової благовісті, без тіні страху чи боязні.

«Дух Святий осів на апостолів, і з того часу, вони з таких омертвілих і розгублених, стають за ласкою Святого Духа провідниками Церкви та святого Євангелія на цілий світ. Святий Дух і нас помазав, як апостолів, Він витиснув на нас печать християнина. Через Нього ми «у Христа христилися та у Христа зодягнулися», творячи із Спасителем нове життя. Це для нас подиву гідно: через нас, смертних людей, Господь хоче явити свої діла, свою волю. Це неймовірно для нас, адже задіянням Святого Духа, через наше служіння, Він творить у нас Євангеліє» – наголосив Владика.

Після завершення Святої Літургії, Кир Михаїл привітав парафіян із ювілеєм величавого храму, а також, оцінюючи ревність отця-пароха Володимира Гураля для Божої слави і добра Святої Церкви, нагородив його високою церковною відзнакою – правом носити хрест з прикрасами. У свою чергу, о. Володимир сердечно подякував Владиці за батьківську опіку і за те, що своєю присутністю звеличив парафіяльне свято.

Святкування храмового свята завершились освяченням води і зілля, що його, згідно із давнім звичаєм, освячують у цей день.

Ростислав Гадада, прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336