Пошук по сайту

В Кунині урочисто відкрили пам’ятну плиту Українським Січовим Стрільцям

У дні, коли святкуємо 100-ту річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), жителі с. Кунина  разом з парохом о.Андрієм прийшли  до могили Українських Січових Стрільців, щоби помолитися і віддати їм належну пошану.

На цвинтарі серед могил покійних наших рідних   у високо насипаній могилі  лежить прах 8-ми січових стрільців — безіменних героїв, які віддавали своє молоде життя для того, щоби ми після них будували свою державу. Героїчна самопожертва  січових стрільців у захисті рідної землі стала прикладом наслідування для всіх наступних поколінь борців за волю України. 

Під спів Гімну України учасники бойових дій Петро Гринчук, Ігор Галась, Мурмило Ярослав та Василь Добросинець урочисто відкрили пам’ятну плиту. Отець Андрій окропив свяченою водою пам’ятну плиту і відправив заупокійну панахиду за полеглими. У своїй промові священик наголосив, що важливо пам’ятати нашу історію, таким дійством ми перш за все вшановуємо тих, хто загинув за нашу незалежність у всі часи.

Сьогодні молоді хлопці, як і 100 років тому, захищають нашу країну, і наш обов’язок підтримувати їх, бо в єдності перемога. Працівники культури та школи підготували патріотичну годину “А ми тую стрілецькую славу збережемо…”. Ведучі Соломія Сало та Василь Чапляк ще раз нагадали всім присутнім історію утворення ЗУНР, легіону Українських Січових Стрільців. Діти читали вірші, дорослі співали стрілецькі пісні.

Дякую усім присутнім, які  чисельно прийшли вшанувати героїв — січових стрільців, напевно, не заболіли їх ноги, стоячи біля могили, але защеміла душа за тими, хто 100 років тому не повернувся з поля бою, а знайшов спочинок на нашій кунинській землі. Дякую п. Віталію Пирську, жителю с. Кунина, який допоміг встановити пам’ятну плиту на могилі полеглих.

Хай пам’ять про наших героїв, які лежать у цій могилі, буде вічною. І хай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину, щоби пожертвувати за неї найдорожче — своє життя. Слава Україні!

Марія Плюта

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336