Пошук по сайту

У Старій Скваряві урочисто відзначили повернення стародавнього іконостасу

11 жовтня у селі Стара Скварява поблизу міста Жовкви святково відзначили незвичайну подію – після двадцяти років унікальний відреставрований іконостас XVI – XVIII ст. повернувся до древнього парафіяльного храму св. архистратига Михаїла.

Богослужіння очолив єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун у співслужінні душпастирів Жовківського деканату. Після Божественної Літургії у новому храмі учасники свята попрямували до стародавньої святині з 1508 року. Перед дверима храму духовенство прочитало молитви на освячення відновленої церкви та благословення ікон, архиєрей помазав миром двері і тричі роблячи знак хреста відкрив їх, відтак окропив інтер’єр, іконостас та храм ззовні.

Звертаючись до присутніх владика Михаїл зазначив: «Сьогодні ми святкуємо оновлення цього храму, образів, а також оновлюємо себе у вірі, яку ми успадкували як цей храм та іконостас». Далі архипастир закликав «цінувати, любити цю спадщину, щоб передати її у будучність». Відтак від імені всієї Церкви архиєрей подякував всім, хто долучився до збереження і відновлення цієї пам’ятки та закликав всіх інших дорожити цією неоціненною спадщиною.

Отець Степан Макар, настоятель парафії, наголосив, що навіть в таких умовах «неспокою на сході України, ми свідчимо, що ми є культурна нація, глибоко духовна нація оскільки сьогодні освячуємо відреставрований храм та іконостас». Також отець-настоятель побажав: «Нехай кожен передає це свідчення, щоби ним переймалися якомога більше людей, бо де будуються чи відновлюються храми там і буде Боже благословення».

Згідно з наказом Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА від 29 вересня 2015 року у Старій Скваряві Жовківського району створено філію Львівського музею історії релігії. Відтепер у приміщенні храму св. архистратига Михаїла офіційно працюватиме Музей «Староскварявський іконостас XVI – XVIII століть». Храм буде відчинено з 10:00 до 18:00 у всі дні, крім понеділка.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336