Послання 2024

Пошук по сайту

Молитовно відсвяткували храмовий празник св. Йосафата у Жовкві

22 листопада у храмі св. Йосафата м. Жовкви спільною молитвою Божественної Літургії, вшануванням мощей небесного Покровителя та святковими привітаннями парафія відзначила храмовий празник.

Очолив богослужіння Преосвященний владика Михаїл Колтун. Архиєрей закликав присутніх роздумати над постаттю та вірою св. Йосафата, який віддав своє життя заради єдності Церкви. Владика наголосив, "що святий Йосафат віддав своє життя за те, що належав до Церкви з’єднаної з Апостольською столицею, за те що, жив цією єдністю і був настільки свідомий, що прийняв мученичу смерть". Згідно владики, св. Йосафат дає нам приклад наслідувати ті цінності, які проповідує Церква Христова, щоби "служити один одному та плекати милосердя до свого ближнього". Так служать військові капелани на фронті і був випадок, що воїни покликали священика окропити свяченою водою захоплених терористів. Так само і до в’язниць треба йти та голосити Слово Боже, бо "добром треба перемагати зло, молитися за навернення та просвічення ворогів". Відтак єпископ повідомив, що з нового року капеланська служба буде офіційно запроваджена в українському війську.

Наприкінці Літургії владика Михаїл подякував настоятелю парафії о. Михайлу Ткачіву за ревне служіння та відновлення храму, який був у руїні. Також побажав йому та присутнім священикам "щоб мали чим і для чого жити, щоб шукали можливості послужити іншим". А парафіянам, у сімейному та професійному житті, архиєрей побажав відновлювати "лице землі в своїй особі", бо "це є наше священне завдання".

Отець Михайло Ткачів звернув увагу присутніх гостей – голови Обласної та районної адміністрацій, мера та директора заповідника – кажучи, що у духовних справах ми йдемо до церкви і звертаємося до Бога, а коли йдеться про побутові справи, то звертаємося до місцевої влади, тому хочемо, щоб влада дослухалася до людей і допомагала їм.

Пан Олег Синютка, голова Львівської обласної державної адміністрації, пригадав присутнім, що "св. Йосафат є перший український святий, який молився і згинув за Соборну Апостольську Церкву". Відтак наголосив: "Я переконаний, що сьогоднішня молитва також приблизить той день, коли на українській землі буде Єдина Соборна Свята Помісна Апостольська Церква". Під кінець промови голова області від всієї Львівщини привітав владику та настоятеля храму з днем іменин і побажав: "щоб вони довго служили Господу Богу і нашому народові".

На завершення єпископ окропив присутніх свяченою водою і всі мали змогу приклонитися перед мощами св. Йосафата.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336