Послання 2024

Пошук по сайту

Крехівський монастир святкує 400-ліття

У травні свята Церква вшановує перенесення мощів святителя Миколая Мир-Ликійського Чудотворця. Саме цьому Празнику посвячений Крехівський василіянський монастир, який цього року святкує 400-ліття своєї славної історії.

Ювілейні святкування тривали 19 і 20 травня. Свято розпочалося процесійною ходою до чудотворного джерела, де ієромонахи освятили воду та поблагословили речі духовного вжитку. Відтак розпочалася Хресна Дорога на горі Побійній. Тема цьогорічного Хресного Ходу була визначена на основі постанов Синоду Єпископів УГКЦ «Святість об’єднаного Божого люду». Після Великої Вечірні із Литією, процесійно винесено на відпустову площу чудотворну Ікону Святого Отця Миколая і відслужено Божественну літургію.

Опівночі, в ніч з суботи на неділю, розпочалося нічне чування для молоді на відпустовій площі під керівництвом о. Себастіяна Бондаренка, ЧСВВ та молитовне чування у храмі під проводом о. Ігнатія Москалюка, ЧСВВ.

У неділю зранку, о. Йоан Лубів, ЧСВВ, відслужив Велику Утреню та Молебен до св. Отця Миколая.

Цьогорічні ювілейні святкування звеличила присутність Преосвященних владик Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського та Дмитра Григорака, ЧСВВ, єпископа Бучацького (який проходив новіціят у цьому монастирі, будучи одним з перших новиків після виходу нашої Церкви з підпілля).

Урочисту Святу Літургію очолив Преосвященний Михаїл Колтун, Правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії, разом із єпископом Дмитром Григораком. З ними співслужили о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Павло Райчинець, ЧСВВ, Протоігумен Провінції святого Миколая (Закарпаття), о. Атанасій Євуш, ЧСВВ, ігумен монастиря св. Миколая у Крехові та понад 25 священиків.

Під час проповіді владика Дмитро говорив про святого Отця Миколая Чудотворця, роздумував над чеснотами його життя та прикладом його ревного служіння Богові в особі свого ближнього.

Під час ювілейних богослужінь (у суботу та неділю) вірні мали змогу приступити до Святих Тайн Сповіді та Причастя. Цього року до Святого Причастя приступили понад п’ять тисяч вірних.

Після урочистої Служби Божої до вірних звернувся Владика Михаїл, який привітав усіх з Празником перенесення мощей святого Отця Миколая. Опісля о. Василь Тучапець, ЧСВВ, вікарій протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя, подякував усім за участь у Відпусті «літнього Миколая».

Після цього всі разом помолилися в наміренні Святішого Отця, щоб отримати повний Відпуст. Відтак, владика Михаїл проказав «молитву на освячення всякої речі». Святкування завершилися процесійним ходом до монастиря, під час якого архиєреї свяченою водою окропили вірних та речі духовного вжитку.

Згідно повідомлення о. Йосафата Коваля, ЧСВВ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336