Послання 2024

Пошук по сайту

Розпочато протиаварійні роботи у храмі святої Параскеви в м. Буську

Нещодавно представники відповідної сертифікованої підрядної організації розпочали перший етап реставрації – укріплення та протиаварійні заходи храму св. Параскеви (1708 р.) у місті Буську.

Заплановано за допомогою дерев’яних стовпів змонтувати опірний скелет всередині сакральної споруди, щоб зафіксувати важкий центральний купол та стіни. Згодом замінити опорні підвалини храму та повністю оновити покрівлю із гонти.

Матеріали для виконання укріплення виділило керівництво ДП «Буський лісгосп» та задекларувало повну підтримку потрібними матеріалами в разі такої необхідності.

Про порятунок храму говорили більше семи років, а храм щороку продовжував «тихо помирати». Пожвавлення відбулося у 2015 році, за справу взялися спільно представники виконавчої влади та депутатського корпусу Буської райради. У Надбужжі створили Благодійний фонд «Порятунку церкви св. Параскеви», питання порятунку пам’ятки національного значення врешті-решт розпочали відкрито лобіювати на обласному рівні. Так, вже у листопаді Львівська обласна рада виділила 500 тис. гривень на початок реставраційних робіт. Щоправда, ці кошти потрібно використати надзвичайно швидко до 1 січня.

У 1860 році в цьому храмі парохом-настоятелем та деканом Буського деканату був отець Омелян Петрушевич, батько Президента Західноукраїнської народної республіки Євгена Петрушевича. Храм має надзвичайно важливу вагу в історії рідного краю.

Повідомляє Буське радіо

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336