Послання 2024

Пошук по сайту

Учасники АТО здійснили прощу до Підкамінського монастиря

2 січня 2016 року, з благословення Сокальсько-Жовківського єпископа Михаїла Колтуна, відбулася проща учасників АТО Бродівського району до Підкамінського монастиря Походження Дерева Хреста Господнього.

Участь у ній взяли також члени родин учасників АТО, духовенство Бродівського та Підкамінського деканатів, голова районної ради Євген Швед, який посприяв у забезпеченні транспортом і пальним для доїзду прочан до Підкаменя, голова підкамінський селищний голова Богдан Бутинський.

Перед Богослужінням прочан привітав підкамінський декан о. Михайло Бакай і наголосив, що ми прийшли сюди просити Господа і його Перечисту Матір за те, щоб в Україні, в наших серцях і поміж нами був мир, Божа ласка, благословення і добро.

Божественну Літургію очолив бродівський декан Богдан Вихор, який, здійснюючи капеланське служіння, двічі побував у зоні АТО.

Після читання святого Євангелія слово до воїнів і їх родин виголосив о. Тарас Турчинський, у якому він зазначив, що українські воїни сьогодні виконують на сході країни дуже важливу місію, захищаючи всіх нас. Ми прибули на прощу до цього благодатного місця, щоби попросити миру і помолитися за тих, хто сьогодні на бойових позиціях захищає Україну від ворога, підтримати молитовно їх родини і вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя за Батьківщину.

Завершилася літургія спільним виконанням духовного гімну України «Боже, великий, єдиний».

Ігумен Андрій Сологуб також привітав учасників прощі і розповів про започаткування богопосвяченого життя у цій місцевості, яке бере початок ще у ХІІ столітті, про будівництво тут монастиря, про його нищення у радянські часи. Адже тут розміщувалися спочатку тюрма, де утримували, катували і розстрілювали політв’язнів, згодом тут організували колгоспну бригаду і у культових спорудах розташували конюшню, кузню, склад міндобрив тощо. Частину приміщень віддали під психіатричну лікарню, що знаходиться там і до нині. Далі ігумен Андрій провів екскурсію територією монастиря, розповів про його святині і те, як він сьогодні відроджується і відбудовується.

Після частування солодощами та гарячим чаєм відбулося спілкування з військовим капеланом о. Богданом Вихором. Він розповів про своє служіння на території проведення АТО, про мужність та героїзм українців, яких там зустрів. Отець Богдан наголосив, що найголовніша функція військового священика - бути завжди поруч біля солдата, допомагати йому. Духовна, молитовна підтримка дуже необхідна в армії, а особливо - в умовах бойових дій. Коли людина знаходиться на грані життя і смерті - у неї дуже часто виникає запитання: а що далі? Як можна урятуватися? Як бути із Божою заповіддю: «Не убий»? Чи є виконання військового обов’язку порушенням цієї заповіді? На всі ці запитання священик має дати відповіді, щоб хлопці розуміли й були сильні духом у тій важкій ситуації.

Учасники АТО розповідали про своє перебування на сході країни, ділилися спогадами.

Отці Богдан Вихор та Петро Мазурок, ігумен Андрій Сологуб поблагословили учасників прощі та вручили їм образки з благословенням уповноваженого від єпископату УГКЦ у справах капеланства і духовної опіки військовослужбовців усіх родів військ України владики Михаїла Колтуна.

На завершення прощі у підземному храмі Усікновення голови Івана Хрестителя було відслужено Панахиду за загиблими воїнами на сході країни та героями Небесної Сотні.

Обпалені війною воїни зворушені і розчулені поверталися додому з Підкамінської обителі. Учасник АТО Михайло Галандюк зазначив, що такі духовні подорожі дуже корисні і для них, і для членів їх родин, а також запропонував прощі до святих місць організовувати не тільки для учасників АТО, а й для всіх військових.

Матері Галина Жарківська з Бродів та Ольга Солтищак зі Шнирева, чиї сини зараз виконують свій військовий обов’язок у зоні АТО, висловили побажання, аби така молитовна зустріч стала на Брідщині щорічною традицією.

Надія ЗАБОКРИЦЬКА

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336