Послання 2024

Пошук по сайту

У Новосілках пам’ятають про о. Маркіяна Шашкевича

6 червня учні і вчителі загальноосвітньої школи ім. М. Шашкевича з с. Новосілки вирушили шляхами о. Маркіяна Шашкевича і о. Василя Вороновського в село Гумниська Буського району.

Гумниська – перша парафія о. Маркіяна, а також в цьому селі народився о. Василь Вороновський.

На пам’ятному місці, де колись був храм в якому служив о. Маркіян відслужили Панахиду. В каплиці Преображення Господнього на подвір’ї родини Вороновських помолилися Молебен до Христа Чоловіколюбця за потерпаючих від повені в Європі. Потім вирушили до Унева, де помолилися біля Чудотворної ікони та на могилах о. Василя і владики Юліана Вороновських.

7 червня у храмі св. Миколая с. Новосілки Буського деканату молилися за упокій душі о. Маркіяна Шашкевича з нагоди 170-ліття з дня його смерті. Божественну літургію відслужив о. Михайло Шевчук, віце-канцлер єпархії, у співслужінні з священниками Буського деканату.

Після Літургіїї процесія вирушила на цвинтар, де був похований Будитель Галичини. По дорозі поклали квіти до пам’ятника о. Маркіяну. На цвинтарі відслужили Панахиду, відтак із повчальним словом звернувся о. декан Володимир Залуцький. Діти і дорослі вшанували пам’ять Поета літературно-музичною програмою.

В 1943 році до сторіччя смерті о. Маркіяна Шашкевича в с. Новосілки було збудовано народний дім «Просвіта» і прибуло 10 хорів. З них було утворений один зведений хор. Підтримуючи давню ініціативу, 9 червня до 170-ліття з дня смерті о. Маркіяна в Народному домі с. Новосілки пройшов фестиваль духовної пісні, організований відділом культури Буської РДА.

Повідомив о. Іван Білута, настоятель парафії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336