Послання 2024

Пошук по сайту

Освячено відновлену каплицю та ікону часів отця Маркіяна Шашкевича

8 червня, в день П’ятидесятниці, у парафії села Новосілки Буського деканату освячено відреставровану каплицю та відновлену ікону Пресвятої Богородиці з Дитятком Ісусом на руках, перед якою колись молився о. Маркіян Шашкевич, тодішній парох села.

Прочитавши молитви та застановившись над завданням останнього дня декади місійності, о. Іван Білута, настоятель парафії, зазначив, що о. Маркіян був місіонарем і ніс світло національного і духовного пробудження серед українців.

Після Літургії всі парафіяни процесією вирушили на цвинтар, на освячення каплиці. Святиню освятили о. Петро Гунчак, помічник буського декана і о. Іван, настоятель храму святого Миколая с. Новосілки. Відтак на місці першого поховання о. Маркіяна Шашкевича відслужили Панахиду. Зі словом до присутніх звернувся поет, літературний діяч Роман Лубківський, який закликав, щоби «держава повернулася лицем до Шашкевича» і це допоможе відновити національну гідність народу. Галина Корнєєва, директор музею «Русалка Дністрова» зі Львова, розповіла про працю з відновлення музею у Новосілках та створення маршруту по-історичним місцях, де жив і священнодіяв о. Маркіян.

«Відтепер 7 червня, у день смерті о. Маркіяна Шашкевича, дана каплиця буде місцем молитви та вшанування «будителя» українського народу», - зазначив настоятель парафії с. Новосілки.

Довідка
Каплиця на цвинтарі в селі Новосілки належала панам Винницьких, власникам села. Недалеко від неї був похований о. Маркіян Шашкевич. В цій каплиці 17 вересня 2012 року о. Іван Білута знайшов 120-річний хрест з могили о. Маркіяна. Після реставрації каплиці, з благословення владики Михаїла Колтуна, святині дано назву в честь празника Третього віднайдення голови Івана Хрестителя. Це свято предтечі Господнього святкуємо 7 червня, тоді ж молитовно вшановуємо день смерті о. Маркіяна Шашкевича.

Повідомила Світлана Білута, катехит парафії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336