Пошук по сайту

Парафіяни Червонограда допомагають військовим на Сході України

Допомога військовикам на Сході України стала доброю традицією, справою честі і християнським обов’язком для парафії Пресвятої Богородиці Владичиці України м. Червонограда.

Перша поїздка з гуманітарною допомогою відбулася в рамках співпраці з громадською організацією «Суспільна перспектива». Тоді доправили в навчальний центр «Десна» Чернігівської області батальйону «Київська Русь» продукти, одяг та взуття. Це був відгук на лист-прохання командира цього батальйону, у підпорядкуванні якого 500 бійців, 90 відсотків з них – добровольці 40-60 років.

Наступна поїздка, яка відбулася на початку серпня, була здійснена силами нашої парафії. За допомогою місцевого греко-католицького священика ми відшукали «зелений коридор», щоб добратися в зону проведення АТО. Перевантаживши допомогу в Харкові в бус із місцевими номерами, а це було понад дві тонни якісного взуття, одягу та продовольства, далі вирушили до Краматорська, став нашим кінцевим пунктом призначення.

Не забарилася і третя поїздка, яка розпочалася 14 вересня. Цього разу наш маршрут пролягав в район Луганська. Традиційно в Харкові ми перевантажилися у бус. Першим пунктом призначення став польовий госпіталь, де надавалася медична допомога пораненим бійцям. У цьому госпіталі ми залишили частину нашого вантажу, бо ж мали багато речей медичного призначення. Спілкування з військовими та медиками з одного боку сповнювало гордістю за героїзм і велич нашого народу, а з іншого – гіркотою і може, навіть, злістю за те що 80% забезпечення армійського шпиталю здійснюється силами і коштом волонтерів та доброчинців, а не держави, як це би мало бути.

Наступним пунктом нашої поїздки була розташована неподалік військова частина, потрапити до якої можна було лише через два блокпости. Лишень особисті контакти о. Ігоря з командиром 3 територіального батальйону дозволили нам потрапити на територію частини. Це була особлива частина, вцілілим військовим якої довелося пережити справжнісіньке пекло, відступивши зі своїх позицій поблизу сіл Побєда та Димитрівка біля Луганська.

Завдяки нашим парафіянам та, особливо, українській діаспорі з м. Торонто, того разу українські захисники отримали багато добротного спорядження: взуття, теплий одяг, біноклі, рації та їжу.

Чергова, четверта за порядком, поїздка на схід України на передову відбулася 11 листопада. У той раз, добравшись до Харкова, далі ми вирушили в Дебальцеве, через Ізюм, Слов’янськ, Краматорськ, Артемівськ, Луганське. Цього разу ми відвідали 128 механізовану бригаду.

Не може не радувати те, що в кожний приїзд на передову ми завжди зустрічаємо там греко-католицьких священиків, які пліч-о-пліч із солдатами ділять їх будні, турботи та тривоги. Не став винятком і цей наш приїзд. Військовий капелан, виконуючи свій душпастирський обов’язок, щонеділі має по чотири Літургії, переїжджаючи від однієї бригади до іншої, від одного блокпоста до іншого.

Неабияк зраділи нашому приїзду наші армійці, бо ж того разу ми привезли дуже потрібні їм речі. Орієнтовна вартість привезеного нами вантажу становила на загал близько 90 тисяч гривень, це пояснювалося в першу чергу тим, що цього разу нам вдалося зібрати, по-справжньому, дорогі і добротні речі. Серед них були біноклі, рації, берці, бушлати, шапки, термобілизна та ін., до придбання яких долучилася українська діаспора Торонто. Активну участь у зборі вантажу цього разу взяли не лише наші парафіяни, а й вірні Червоноградської парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці (о. Павло); сільськогосподарською продукцією долучилися парафіяни храмів Перенесення мощей св. Миколая м. Белза (о. Олексій) та Вознесіння Господнього с. Себечів (о. Микола).

Зараз ми знаходимося на стадії підготовки до наступної поїздки, яка б мала відбутися через 3-4 тижні. Очікуємо на тепловізори, рації та біноклі, які є вкрай необхідні нашим хлопцям, просимо також про термобілизну, шкарпетки, рукавиці, шапки, берці, бушлати, зимові спальники.

 о. Володимир Ващук

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336