Послання 2024

Пошук по сайту

Єпархіального синкела привітали духовенство та парафіяни

12 лютого єпархіальний єпископ Михаїл Колтун звершив урочисту Архиєрейську Літургію у храмі свв. апп. Петра і Павла с. Стара Скварява Жовківського деканату.

З нагоди сорокаріччя настоятеля парафії та синкела єпархії о. Степана Макара на спільну молитву чисельно прибули священнослужителі деканату та Єпархіального управління. Висловила слова привітань парафіяльна молодь та представники народної влади з якими отець-синкел співпрацює в імені єпархії.

У повчальній проповіді владика Михаїл наголосив на важливості читання Святого Писання і «нашим завданням є перейнятися і прийняти те, що Бог нам каже. Ми багато чого довідуємося в житті з різних писань, мовлень, бачень, але все це переминає, а Свята Книга є для нас тим скарбом, бо ті слова походять з промислу Божого, які Він адресує до нас, щоби ми слухали, прийняли їх і тим жили. І все суспільство, яке будується, розвивається по Слову життя матиме християнську мораль, яка походить від Бога і дається нам, щоби ми своє життя розбудовували на тім Божім фундаменті».

Дякуючи за приклад віри святителів свв. Василія Великого, Івана Золотоустого та Івана Богослова, архиєрей сконцентрував увагу вірних на час переслідування УГКЦ, коли «Церква була не пошанована, а християнство було знецінене». «Але те зерно віри, яке крилося в закутках, в підпіллю, зростало і я є один із тих свідків підпільного життя. Молився при заслонених вікнах, зачинених дверях, щоби хтось чужий не прийшов у той час, коли ми сходимося на молитву чи читаємо побожні книжки. Живе свідчення у час переслідування – це є той урок, який ми беремо з життя, що церква – це не тільки культова споруда, але це християнське життя у кожній особі», - наголосив архипастир.

Вітаючи отця Степана, архиєрей сказав: «Ми сьогодні вітаємо отця Степана, вашого настоятеля, який завжди є з нами, активним у церковному житті, в єпархіальному служінні і заносимо молитви за нього, за його сім’ю, родину і за всіх нас, щоби так як він, священик, робить свій внесок в життя, так і ми своїми внесками, коли об’єднаємося, то насправді це буде голос Церкви, голос віри, це буде надія на звершення усіх наших молитов і сподівань».

Отець-синкел висловив слова вдячності усім гостям та парафіянам, які особливо в час підпілля берегли віру, а тепер примножують християнські цінності у своїх родинах.

На завершення владика Михаїл провів катехитичну бесіду з дітьми, які чисельно взяли участь у богослужінні. Єпископ запитав «що вони роблять для України» і наймолодші парафіяни застановилися над простими вчинками як навчання, послух і добрі діла.

Після Літургії єпископ зі священиками помолився у стародавній відреставрованій церкві св. Архистратига Михаїла, яка стоїть поруч нового храму.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336