Послання 2024

Пошук по сайту

Із Польщі до Тартакова повернули давній хрест

У неділю, 19 квітня 2015 року у храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Тартаків Сокальського району урочисто повернено настільний Хрест, який у 1898 році вдячні парафіяни подарували о. Еміліяну Левицькому.

Ініціатива повернення Хреста до храму належить громадянину Республіки Польща, колишньому польському дипломату Станіславу Чарториському, який придбав його на розпродажі старих речей. Коли Станіслав Чарториський прочитав напис на пам’ятці, який говорить, що предмет належав саме о. Еміліяну Левицькому, вирішив повернути реліквію в Україну - парафіянам с. Тартаків, для яких вона є важливою історичною та релігійною пам’яткою.

На урочисту Літургію, під час якої було передано Хрест, прибули: доброчинець Станіслав Чарториський, заступник Генерального Консула РП у Львові пані консул Лонґіна Путка, консул з Генерального Консульства Республіки Польща у Львові Марцін Зеневич, пан Марек Коморовський, супроводжуюча особа п. Чарториського. У Тартакові їх зустрічали о. Роман Синицький, канцлер єпархії, о. Богдан Лилик, декан і адміністратор храму, о. Богдан Гой з с. Поториця, голова районної ради Сокальського р-ну п. Ігор Дацюк, а також парафіяни української громади.

Дана подія підкреслює момент поєднання та дружби українського та польського народів, є також важливим символом солідарності обох народів у скрутний для України час.

Повідомив о. Роман Синицький

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336