Пошук по сайту

На Відпуст у Заглину прибула велика кількість прочан

12 - 13 вересня 2015 року, з нагоди празника Положення пояса Пречистої Діви Марії, в урочищі Заглина неподалік міста Рави-Руської зібралися чисельні паломники на Відпуст, який відзначається на цьому місці прослави Божої Матері вже з 1872 року.

Вірні прибули із різних місцевостей і парафій, як Сокальсько-Жовківської так і інших єпархій. Божий люд ревно молися у власних потребах, віряни приступали до Святих Таїнств Сповіді та Євхаристії, брали участь у богослужіннях, черпали водицю із чудодійного джерела, освячували релігійну атрибутику і вели духовні бесіди зі своїми душпастирями. Багато прочан були цілими сім’ями.

У неділю найбільше людей зібралося на урочисту Архиєрейську Літургію, яку очолив Преосвященний владика Михаїл Колтун. У Євангельській благовісті архипастир так розкрив тему паломництва: «До кожного завдання нам потрібно побожно ставитися, а найпобожніше в житті християнина є паломництво. Для того, щоб відзискати нашу побожність нам потрібно усім перейти через покаяння, через жертву, прощення, через примирення між нами і всім сотвореним світом, щоби ввійти в контакт з Богом, з Богородицею, щоб все було по-Божому, по-християнськи. Тільки тоді ми можемо розраховувати на успіх». Далі владика закликав проекзаменувати власне сумління «щоб те, що ми кажемо не було дволичне, фальшиве, щоб ми явилися перед Господом і він нам простить».

Архиєрей назвав цей день «очищальним» і на цьому чудотворному місці возніс таку молитву: «Пресвята Богородице, ми тобі поручаємо долю нашого народу, Батьківщини, в ній нашу долю і хочемо, щоб ти своїм служінням причинилася, щоб припинилася війна, щоб відвернулася ворожа силу від нас. Щоби запровадила мир і єднання в нашому народі, щоб ти захистила, тих які ризикують своїм життям і захищають священні інтереси України, щоби ти зберегла їх від смерти, рани, каліцтва, а привела їх щасливими, радісними, в мирі і любові, до своїх родинних місць. Ми поручаємо тобі кожного з нас. Один за всіх молиться і всі за одного в різних потребах свого життя. І багато тих, які поручалися нашим молитвам, щоб за них згадати в цьому святому місці, де Богородиця сьогодні святкує своє служіння. Просимо за всіх і за себе».

Завершилася проща подячними промовами та окропленням свяченою водою. Відтак ще довго біля джерела паломники умивалися і черпали цілющу водицю в посудини для своїх потреб.

Довідка

Заглина – частина села Монастирок Жовківського району Львівської області. Відоме чудотворним джерелом, де за переказом, об’явилася Матір Божа. Існує розповідь, що у 17 столітті пастушці Марусі, одного разу під час молитви з’явилася Діва Марія. Маруся розповіла односельчанам і священику про те, що їй з’явилася Пречиста Діва і повела їх на місце появи. Але не всі повірили. Були і такі, що сміялися з неї. Дитина плакала. Але раптом підвела очі вгору і знову побачила свою небесну гостю. Маруся сказали: «Вона тут, я її бачу». На проханням Богоматері дівчинка підійшла до гори і рукою розгорнула землю. Сталося чудо: з-під землі почало бити джерело. З того часу і донині місцеві жителі джерело називають «Марусею». У 1872 році єпископ Перемиський Іван Ступницький надав джерелу у Заглиній статус відпустового місця і 13 вересня тут щорічно святкують празник Положення пояса Пречистої Діви Марії.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336