Пошук по сайту

Прочани єпархії сьомий раз поспіль мали прощу разом з військовими

19 - 20 вересня 2015 року проводилося паломництво Сокальсько-Жовківської єпархії до Зарваниці, яке вже сьомий рік поспіль поєднувалося із Всеукраїнським військовим паломництвом.

Очолив паломництво Преосвященний владика Михаїл Колтун, який з самого початку наголосив, що «найбільшою допомогою, яку ми хочемо запевнити – це просити Божої помочі і заступництва Пресвятої Богородиці. Не тому, що ми без радні, але тому що ми маємо успішну раду, яку Господь нам запевняє. Це є заступництво Пресвятої Богородиці. І ми сьогодні в цей загрозливий час впевнено, всі разом, Церква і військовослужбовці, взаємодіємо для осягнення миру».

Захід розпочався з Молебню перед Зарваницькою іконою Божої Матері, після чого колона паломників вирушила на площу перед собором до скульптури Матері Божої, де і відбулося відкриття паломництва. У церемонії також взяли участь архиєреї - владика Василь Семенюк, митрополит Тернопільсько-Зборівський, та владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії.

Паломницька програма продовжилася відновленням хресних обітів у купелі Святої Анни. Усі охочі, традиційно промовляючи молитву до Бога, тричі занурювалися в освячену воду. По завершенні учасники паломництва пройшли Хресною ходою. Військові почергово несли хрест від стації до стації, а капелани супроводжували дорогу душпастирською наукою.

Митрополит Василій привітав єпископа Михаїла Колтуна із двадцять другою річницею архиєрейських свячень та подякував за ревне архипастирське служіння, особливо за багаторічний вклад у встановленні капеланства у силових структурах України.

Увечері звершувалася заупокійна Божественна Літургія за полеглими захисниками Батьківщини. Паломники на чолі з єпископом Михаїлом в пам’ять про загиблих пройшли скорботною ходою зі свічками. Під час поминальної ходи капелани зачитали список загиблих військовослужбовців у зоні АТО. По завершенні церемонії покладання квітів всі присутні об’єднались у спільній молитві за невідомого солдата.

Говорячи про полеглих воїнів, єпископ Михаїл зазначив, що «то наша жертва, яку ми представляємо перед Богом, щоб Господь зглянувся на те наше предложення. Ми не зупиняємося на смерті, а дбаємо про життя військовослужбовців, які в зоні ризику, щоби Господь додавав їм віри, надії і любові, щоб ми могли дальше в життя йти і бути прикладом християнської вірності».

Цього ж вечора архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії взяв участь у прийнятті юнаків та дівчат до українського реєстрового козацтва та був нагороджений відзнакою імені гетьмана Івана Виговського за особистий внесок у розбудову незалежної України.

Перший день паломництва завершився духовно-мистецькою програмою за участю ансамблю пісні і танцю Збройних сил України та вокально-інструментального ансамблю «Українські барви».

Вірні з більшості деканатів Сокальсько-Жовківської єпархії, які прибули на прощу разом зі своїми душпастирями, приступали до Таїнства Сповіді та Святого Причастя, брали участь у богослужіннях та заносили особисті моління на чудотворному місці.

Завершилося паломництво у неділю Архиєрейською Божественною Літургією на площі перед собором. Владика Михаїл Колтун висловив усім прочанам подяку за участь у духовному заході та окропив учасників прощі освяченою водою. Єпископ поблагословив лампадки Віри, Надії та Любові, що урочисто були пронесені протягом всієї прощі, які пізніше будуть передані в зону АТО військовими капеланами як свідчення світла та Божої присутності з миротворцями.

Під час закриття голова Тернопільської ОДА Степан Барна від імені Начальника Генерального Штабу вручив дев’ятьом військовослужбовцям, що пройшли зону АТО, відзнаки за відвагу. А від представника військово-морського флоту єпископу-капелану вручено почесний кортик.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336