Пошук по сайту

У селі Жовтанці на Львівщині освятили накупольні хрести майбутнього храму

Вже дев’ятий рік поспіль, цеглинка до цеглинки, греко-католицька громада села Жовтанці Кам’янка-Бузького району Львівської області будує святиню – церкву Успення Пресвятої Богородиці. Так історично склалося, що майже 30 років греко-католики моляться у тимчасовій церкві під плівкою, не втрачаючи віри мати свій величний храм. Тож цієї неділі, 27 жовтня, на парафії освятили накупольні хрести для майбутнього храму. Архиєрейську Літургію та Чин освячення очолив владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.

Короваєм, квітами й щирими словами вдячності владику зустріли діти й парох храму отець Василь Грень разом з парафіянами. Опісля відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика у співслужінні із запрошеними отцями. Разом з духовенством молились жителі села і навколишніх околиць, гості, охочі приступали до Тайн Сповіді та Святого Причастя. І малеча, і дорослі, і старенькі, – усі з великою радістю прибули на торжество. Навіть сама природа того осіннього дня сприяла тій величності – по-літньому тепле сонечко зігрівало усіх присутніх.

Під час Богослужіння владика Петро Лоза звернувся зі словом-настановою, зазначивши, що ці хрести мають пригадувати нам Божу любов до нас і бути  дороговказом у нашому житті. Також він закликав молитися за єдність Церкви.

«Ці накупольні хрести, які увінчають нову церкву, нам пригадують про цю велику любов Господа Бога до людини. Господь цим знаменом хреста показує і засвідчує, що Він не перестає любити людину. Він віддає життя на хресті, і в цьому вчинку виявляє безмежну любов до кожного з нас.

СВІТЛИНИ

Господь каже: «Хто не бере свого хреста і не йде слідом за Мною, той Мене не достойний». Тож будьмо достойними Христа і отримуймо від Нього благословення і силу для нашого повсякденного життя. А храм цей хай буде правдивим місцем прослави Бога і розповсюдженням Його науки. Ми, які хрестилися в Христа і в Нього зодягнулися, маємо свідчити своїми вчинками цю Божу любов. Молімося також за єдність, щоби наша Церква, наш люд не був розділений, але був об’єднаний», - сказав владика Петро Лоза.

По завершенні Літургії духовенство з парафіянами вийшли на Водосвяття. А  відтак, окропили п’ять накупольних хрестів, і разом з ними процесійно обійшли храм, який будують.

Ця подія стала історичною у житті парафії, переконаний парох храму отець Василь Грень. Адже 6 років тому, спільно з владикою Михаїлом Колтуном, єпископом Сокальсько-Жовківської єпархії, було закладено капсулу й освячено наріжний камінь під будівництво храму. А сьогодні вже освячені накупольні хрести, які згодом увінчають цей храм. Тож парох привітав та подякував усім, хто в той чи інший спосіб долучився, долучається чи буде долучатися до спорудження святині.

«Дякуємо Богові і святій Богородиці – покровительці нашої парафії, що допомогли нам звершити це таїнство. Молімося, щоби Господь надалі допомагав у будівництві храму, щоб невдовзі ми спільно освятили його. Щиро дякую всім, хто трудиться на славу Божу, будуючи цей храм. Дякую вам, владико, і прошу – пам’ятайте нас у своїх молитвах», - сказав отець Василь Грень.

Також усім жертводавцям подякував і владика, й побажав Божої допомоги у швидкому завершенні будівництва храму.

Зауважимо, що храм Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ у селі Жовтанці будують за кошти парафіян та жертводавців. Тож усіх небайдужих, хто має змогу допомогти – як молитовно, так і фінансово, просять долучатись. Бо як зазначено у Цеглинках на будівництво храму (їх до речі, може придбати кожен охочий, склавши пожертву) – «Нехай дає кожний, як дозволяє серце, не з жалю чи примусу: Бог любить того, хто дає радо» (II Кор. 9, 7).

Нагадаємо, протягом останніх 30 років греко-католицька громада села Жовтанці Кам’янка-Бузького району Львівської області молиться у тимчасовій церкві під плівкою. Ще у 1893 році в селі було збудовано греко-католицький храм Успення Пресвятої Богородиці. Однак з 1946 року парафія, як і інші парафії УГКЦ, була насильно переведена до РПЦ. Коли ж Українська УГКЦ вийшла з підпілля, то греко-католицька громада робила спроби повернути храм. Державна влада передала церкву в почергове служіння, та православна громада на це не погодилася. Відтак, аби мати змогу молитися, греко-католики разом з настоятелем отцем Василем Гренем збудували тимчасову церкву під плівкою.

Тож 2010 року почали підготовчі роботи, а 2011 року – розпочато будівництво нового майбутнього храму Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ. 21 липня 2013 року закладено наріжний камінь під будівництво храму, і вже 27 жовтня 2019 року освячено накупольні хрести майбутнього храму. Парафіяни щиро вірять, що з Божою допомогою і спільними зусиллями вдасться якомога швидше спорудити нову святиню.

«Будемо щиро вдячні кожній небайдужій людині, яка своєю пожертвою допоможе нам в будівництві нашого храму. Будуючи храм, ми закладаємо міцну духовну основу для майбутніх поколінь», - зауважив отець Василь Грень.

Більше інформації про храм Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ та будівництво – тут: http://zhovtanci-ugcc.org.ua/. Контакти: http://zhovtanci-ugcc.org.ua/contacts/

Автор – Марія Демчина

Фото – Василь Демчина

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336