possible to make website for free

Пошук по сайту

«Пам’ятаймо, що ми завжди можемо апелювати до Божої любові» – Владика Михаїл Колтун на нічних чуваннях у Старуні

У неділю, 29 жовтня, у Відпустовому Центрі блаженного Симеона Лукача відбулися традиційні молитовні чування. Очолив моління Владика Михаїл Колтун, ЧНІ, єпарх Сокальсько-Жовківський та Голова Департаменту Військового Капеланства УГКЦ, який вперше побував на Батьківщині блаженного священномученика Симеона Лукача.

СВІТЛИНИ

На спільну молитву зібралися тисячі прочан, які прибули сюди із різних куточків Прикарпаття, а також велика спільнота Івано-Франківської духовної семінарії. Як і раніше, наш народ не припиняє молитовні стояння за мир в Україні, усіх військових, волонтерів, медиків та усіх, хто страждає внаслідок несправедливої війни в Україні.

Програма чувань розпочалася у храмі свв. Петра і Павла із молитви Вечірні, яку очолив ректор Івано-Франківської духовної семінарії прот. Тарас Путько у співслужінні численних душпастирів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Після молитви Владика Михаїл виголосив науку, в якій наголосив вірним завжди пам’ятати мету участі у чуваннях та молитвах – збагачення Божим Словом, доброю новиною, яку ми маємо прийняти до серця і вірити.

В особливий спосіб єпарх застановився над читанням Катехизму Католицької Церкви та заохотив вірних читати вчення Церкви, щоб краще розуміти святість та бути активним її членом.

«Коли ми читаємо Катехизм, починаємо розуміти, як Бог дивиться на нас. Він радіє тим, що створив нас, Він відкупив нас своїми терпіннями та безмежною любов’ю для того, щоб ми могли сприймати цей світ як нам Богом дарований. Наше завдання, коли ми бачимо цей світ – дякувати Богу за життя. Щоб ми помічали не тільки те, що видиме для нашого зору, а те, що Бог приготував для людини її духовному розвитку та покликанні до святості», – роздумував єпископ.

Відтак, для вірних прочитали спеціальні молитви на оздоровлення, а також поблагословили їх освяченим єлеєм та мощами блаженного Симеона Лукача під час молебню до священномученика.

Згодом прочани зі свічками в руках вирушили на Хресну Дорогу, де спільно молилися з Владикою Михаїлом та численними священнослужителями. Під час цієї ходи дорогою нашого Відкупитеся, усі присутні мали змогу застановитися над своїм життям, пригадуючи страждання, що задля нас їх терпів Ісус Христос.

Хресна Дорога завершилася біля гробу Господнього, де Владика Михаїл подякував вірним, що цього вечора вони стали свідками страждань Христа, його смерті та славного Воскресіння: «Він показав свою безмежну любов до нас стражденних, щоби позбавити нас від гріха. Він помирає, щоб ми жили вічно, а на Землі радісно благодарили за Богом дану віру у Воскресіння».

Кульмінаційною частиною чувань у Відпустовому центрі Симеона Лукача традиційно стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Владика Михаїл Колтун у співслужінні душпастирів Відпустового центру о. Юрія Сидіра та о. Володимира Лукашевського, отців ректорату Духовної семінарії, а також численно запрошених душпастирів Івано-Франківської Архієпархії.

В часі проповіді Владика звернувся до вірних із закликом уповати на Боже милосердя у всіх наших проханнях та ситуаціях:

«Бог посіяв нам бажання чогось кращого, і Він вже приготовив нам те, про що ми просимо. Варто тільки повірити та жити цими сподіваннями. Ми з вами знаходимося в храмі Благовіщення Богородиці. Вона, як дівчина молилася про велике діло спасіння людства. Це було найбільше посланництво для єврейського народу, який вибрав Господь Бог. Теперішній час випробувань – найліпша нагода, щоб просити у Господа спасіння та пізнання правди. Наше завдання повірити, що Господь біля нас. Він постійно творить життя, Його присутність в нас дає нам життя не тільки природне, але і духовне. Пам’ятаймо, що ми завжди можемо апелювати до Його любові»

Владика Михаїл, який пережив часи підпілля УГКЦ, поділився досвідом служіння в переслідуваній Церкві, також пригадуючи про подвиг віри блаженного Заступника цього відпустового місця:

«Наш Симеон Лукач терпів за віру без нарікань, в його серці було щось більше, заради чого він страждав і в своєму серці міг вмістити велике таїнство прощення до тих, хто переслідував його. Він не переставав довіряти Богові, і проявив найбільшу любов, віддаючи своє життя за інших. Можливо, ми з Симеоном не зналися, але переживали заборонену церкву разом. І сьогодні, під час цієї несправедливої війни якою величезною має бути наша вдячність Героям та співчуття тим, хто втратив близьких. Мені часто доводиться бути серед воїнів і їм дуже важливо мати чітке переконання, заради чого вони борються, ризикуючи власними життями. Наші воїни, уподібнюючись до Христа, вирішують нашу долю, захищаючи наші життя від загрози, яку несе ворог», – підсумував проповідник.

Протягом чувань усі прочани мали змогу посповідатися та приступити до Святої Тайни Євхаристії, а також отримати пораду під час духовної розмови з душпастирем.

Нічні чування в Старуні завершилися Повним відпустом, який уділив Владика Михаїл всім тим, хто виконав усі необхідні для цього умови.

Джерело 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336