possible to make website for free

Пошук по сайту

Різдвяне послання єпарха Сокальсько-Жовківського Кир Михаїла Колтуна

Різдвяне послання до священиків, монахів і монахинь,

семінаристів, вірних Сокальсько-Жовківської єпархії

та всіх людей доброї волі

2023 року Божого

 

Різдво приходить у наш час

І це усім є спільна днина.

Христос рождається для нас

 І для життя це радісна новина.

 

Христос Рождається!                                                  Славімо Його!

 

Таїнство Різдва Христового крокує історією світу і так, як на небі усі, щоб так і ми разом на землі в радості поклонились Йому.

Перша таємниця Різдва прийшла в наше життя, коли ми почули вістку про народження Христа і Його спасенну місію на землі. З дитячих років ми зростали під впливом Різдвяних свят в церкві і вдома під спів коляд, вертепів, ялинки, дідуха і Святої Вечері. Цей колорит свята згодом переростав у живу віру і любов Божу до людства і кожного з нас.

Друга таємниця цього року відкривається нам у нашій Церкві, що ми разом з усім католицьким світом і великою частиною православного світу в один день зустрічаємо Різдво Христове і святкуємо Його. Таємниця Різдва щораз більше дає нам нагоду сприймати любов Бога у воплоченому Слові, разом єднатися у братній любові. Це всім нам створює нагоду братнього єднання у вірі, надії і любові і цим ми один одного вітаємо.

Син Божий народився в нашім тілі,

Він наше тіло в собі признає.

І ми Його, щоб так сприймали,

Як ми сприймаємо своє.

Третя таємниця народження Христа-Бога в нашому тілі має привітне значення. Колись архангел Гавриїл привітав Діву Марію, що Вона народить дитя – Він Христос-Бог і Божа Матір стривожилась у радості. Сьогодні Ісус Христос воплочується в нашому тілі, щоб жити з нами. І так як Діва Марія сказала до благовістуючого Ангела: «Хай мені буде по твоєму слову» (Лк. 1, 38), – так і ми маємо з втіхою довіритись Христові і співжити у вірі з Христом, розділяючи з ним наші пережиття. З нами Бог – це нам на радість.

Нам мало Бога так сприймати,

Нам Бог ще ближнього дає.

Любити ближнього, як Бог заповідає,

Люби життя його, як любиш ти своє.

Четверта таємниця приходу Ісуса Христа на землю полягає в тому, щоб нас усіх з'єднати у своїй Божественній любові. Як навчає Катехизм УГКЦ «Христос –  наша Пасха»: «Світ і суспільство є місцем спілкування людини з Богом» (п. 912). І Ісус Христос, який творив цей світ для нашого суспільного життя і це було достатком нашої життєвої радості і вдячності, так сприймаючи Ісуса Христа між нами, маємо так усіх інших сприймати. «Що ви ближньому зробили, це ви мені зробили» (пор. Мт. 25, 40).

Сьогодні є тривожний час війни – любов і вірність до ближнього зближує нас з Христом, нашим Богом і через наші добрі християнські відносини ми собі запевняємо Божу присутність і Його силу і ласку. Катехизм «Христос – наша Пасха» навчає: «Бог є творець». Це значить, що Він не тільки сотворив світ, а завжди присутній у творінні і творить постійно. Тому творіння є знаком і виявом Божої творчої любові. Воно покликане в особі людини відповісти любов'ю на любов і прагнути Бога так, як Бог прагне її. «Бог бажає, щоб Його бажали і любить, щоб Його любили» – говорить преподобний Максим Ісповідник. Присутність Бога у творінні в сотвореному світі є знаком і виявом Божої творчої любові. Бог не зупинив свого творіння, а ще і постійно піклується про світ і про нас з вами.

Народження Господа нашого Ісуса Христа на землі вносить Добру Новину про наше спасіння. Добра Новина є та, що Бог рідниться з нами і дає нам у радісній новині ріднитися з Богом. Своїм Євангелієм вказує, як нам співжити з Богом через цей наш сотворений світ, який дає нам ці можливості: голодного нагодувати, спраглого напоїти, нагого одіти, грішника навернути і т. д. Читаймо Катехизм в частині про добрі діла, але при тім будьмо вірними і витривалими, бо знаємо і віримо, кому і задля кого ми повірили і у вірі служимо.

Для нас Син Божий народився

І всіх для себе Він признав.

Усе, що Бог зробив і хоче більше,

На радість всім, щоб кожен знав.

П’ята таємниця – прихід Ісуса Христа на землю в людськім тілі є Його продовженням опіки над світом, усім творінням. Божим замислом є прийти, достукатися до наших сердець і в наших серцях поселити Божественну любов до кожного та її дію до Бога і між нами. Катехизм УГКЦ навчає: «Христос діє в серцях людських силою Духа свого, не тільки пробуджуючи прагнення майбутнього віку, а й також оживляючи, очищаючи і зміцнюючи ті шляхетні прагнення, завдяки яким людська спільнота старається вчинити власне життя більш людяним» (п. 913).

Випало саме нам ці слова засвоїти і оживити у вірі і в часі нелюдяної війни проявити людяність, яку Господь обожнює. Бо своєю ласкою через наше серце і наші старання про євангельське і людське добро хоче нас зробити успішними в боротьбі зі злом, в боротьбі з ворогом і для життя в мирі. Приймім цю ласку, яка є Божественною силою в перемозі над гріхом і його наслідками. З нагоди Різдва Христового у світлі Божої любові до нас виражаємо нашу людяність, співчутливість до всіх, хто несе на собі рани і загрози війни. Нашими стараннями у Божій ласці хочемо загоїти рани воїнів і їх родин, а ці, що не вдається, то поручаємо Богові, щоб дав силу наші болі переносити терпеливо задля миру і життя в Україні і світі, поручаючи все наше життя Христу-Богу.

Попри наші тривоги, смуток і болі нам дається радісна новина – Христос-Бог на землі народився. І це ми є причиною цього Таїнства. Він є той, що бере наші рани на себе, Він є той, що знає ціну життя і своєю ласкою Він дає нам силу святої витривалості, щоб наші терпіння перемінилися в радість. Так Бог поступив зі своєю Матір'ю. Радість у благовіщенні і у Різдві Господа нашого Ісуса Христа супроводжувалася тривалими пережиттями, але ці пережиття в Богородиці вінчалися завжди перемогою. Пресвята Богородице, не тільки прикладом своїм Ти нас дивуєш, але в Бога є так, що ми один одному маємо спішити на поміч, а Ти є нам невичерпним джерелом ласки для пережиття наших днів життя. Ми всі уповаємо на Тебе, ми для усіх хочемо Твоєї помочі і заступництва в нашому житті. Допоможи нам, Богородице, з Тобою радіти Христом-Богом впродовж всього нашого життя.

 

Христос Рождається!                                                   Славімо Його!

 

†Михаїл

єпископ Сокальсько-Жовківський

 

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

в день св. і всехвального ап. Филипа, 14 листопада 2023 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336