Пошук по сайту

Представники єпархії вивчали тему опіки невиліковно хворих людей

2 лютого 2016 року о. Михайло Ткачів, голова єпархіальної комісії душпастирства охорони здоров’я, та Марія Ярославівна Косілко, медична сестра Рава-Руської лікарні, взяли участь у конференції «Паліативна опіка як втілення християнського милосердя» в Українському Католицькому Університеті.

На конференції розглядалися питання паліативної допомоги безнадійно хворим та їх сім’ям, а також психологічні та духовні аспекти супроводу пацієнтів хоспісу.

Захід розпочався із Молебня за недужих, а опісля були представлені доповіді та співдоповіді.

Доповідачами були п. Людмила Андріїшин, завідувач виїзного/консультативного відділення Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної опіки, яка презентувала «Особливості психологічного супроводу пацієнтів та їхніх рідних під час надання паліативної допомоги». Ділячись досвідом праці у Івано-Франківському Хоспісі п. Людмила підкреслила, що навіть найкраще для нас, не означає що воно добре для інших.

Про «духовно-психологічний супровід осіб, які втратили близьку людину» доповідала пані Лесі Брацюнь, яка особливо наголошувала на ресурсах, які мають домогти рідним для самовідновлення після пережитої втрати.

Сестра Йосафата Дробик, яка є старшою медсестрою відділення паліативного лікування Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького виступила з доповіддю «Забезпечення гідності людини», а також презентувала паліативне відділення шпиталю.

Особливо цікавою та глибокою була доповідь о Арнальдо Панграцці, професор Міжнародного Інституту душпастирства охорони здоров’я «Каміліянум» у Римі, який говорив про «Страхи та надії людини, яка помирає». Говорячи про страхи особи, яка помирає, наголошував на те, що страх – це також те, що відкриває нас для Трансцендентного. Помирання – це нагода зцілити життєві рани.

Співдоповідачами були медичні капелани, які здійснюють своє душпастирське служіння у місцях, де така допомога особливо необхідна. Зокрема о. Ярослав Рохман представив тему про «Роль молитви і Святих Таїнств на термінальній стадії життя людини».

Про «Роль душпастирського служіння онкохворій дитині» говорив о. Михайло Шкрібинець, який є капеланом Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру.

Закінченню коференції передували праця в група по секціях та підбиття підсумків.

Прес-служба єпархії та Комісія УГКЦ з питань душпастирства охорони здоров’я

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336