Послання 2024

Пошук по сайту

«Куди піти після школи?», - застановлялися старшокласники під час Тижня духовності

9 квітня 2013 року учні 10-11 класів Великомостівського навчально-виховного комплексу (НВК) «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей» мали можливість поспілкуватись за круглим столом з отцем Володимиром Юськівим, настоятелем церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці м. Великі Мости та викладачем Національного лісотехнічного університету України Володимиром Андрушком, про те «куди піти після школи».

Захід пройшов у рамках проведення Тижня духовності у школі.

Зустріч розпочалась спільною молитвою та словами зі Святого Письма. Отець Володимир на життєвих прикладах показував присутнім, що спільними зусиллями і разом з Богом можна знайти вихід із важких ситуацій, що завжди потрібно мати віру. Звернув увагу на питання сім’ї. Адже молоді люди починаючи доросле життя, починають шукати свої «другі половинки». Але вони завжди повинні пам’ятати про те, що любов, яка виникає між двома людьми, повинна зберегтись до кінця життя, що вони повинні плекати її. Отець розповів про подружню пару, де чоловік і дружина, маючи майже вже по сто років, піклуються одне про одного, переживають і так ласкаво одне до одного звертались, що нам потрібно брати з них приклад. Адже молоді пари на Україні дуже часто через один чи декілька років спільного життя розлучаються, не навчившись отак спілкуватись одне з одним. А скільки таких, що народжуючи дітей, не створюють сім’ї. І тому саме молоді люди повинні вже сьогодні готувати себе до сімейного життя і починати плекати ту любов, яка буде розвиватись протягом усього життя. На завершення промови отець Володимир зачитав слова патріарха Йосипа Сліпого про християнську родину. Адже саме сім’я виховує наше майбутнє. Сьогодні перед дітьми виникає багато спокус. Великою стає залежність від комп’ютерних ігор, які забирають весь час, діти не спілкуються з батьками, однолітками, не читають книг, а живуть у віртуальній реальності. Для учнів школи у бібліотеку священник передав духовну літературу, часописи, а також відеодиски релігійного та патріотичного спрямування.

Розмову продовжив пан Володимир Андрушко, доцент кафедри соціології та культурології. Він звернув увагу, що розвиток різноманітних криз у суспільстві своїм корінням починається із кризи духу людини. Щоб цього не сталось молоді люди повинні бути готові і знати, як діяти. Професор навів факти сьогоднішньої ситуації в Україні в сферах здоров’я, навчання, стосунків між особами протилежної статі. Судячи з даних, населення нашої держави не піднімається на вищі ступені розвитку, а, навпаки, опускається у прірву, деградує, а прикро те, що молодь піддається спокусам. Пан Володимир навів приклади із життя, адже на його очах діти проживають перші дні без нагляду батьків, коли вступають у вищі навчальні заклади, коли підростаюче покоління стає дорослими людьми. Щоб майбутні випускники не пішли хибним шляхом, їм потрібно перш за все зробити правильний вибір, зважувати всі за і проти, обмірковувати своє рішення, а головне бути поінформованими. Він наголосив, що потрібно не забороняти щось, а пояснювати, чому цього робити не варто. Усі слова обґрунтовував науковими даними та життєвими ситуаціями. Адже доросле життя повне спокус, які мають негативні наслідки: тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія, розпуста. І для того, щоб ми могли протистояти цьому, ми повинні виховувати у собі і дотримуватись моральних і духовних цінностей.

У кінці отець Володимир зачитав слова Івана Павла ІІ, якими він звертався до людей, коли відвідував Україну, після чого усі приступили до спільної молитви.

На завершення зустрічі Отець Володимир Юськів звернувся до директора Великомостівського НВК Галини Стадницької щодо продовження співпраці з викладачами вищих навчальних закладів та Українського католицького університету. А Галина Теодорівна у свою чергу подякувала гостям за те, що вони завітали до дітей та провели хвилини духовної бесіди.

Повідомила Оксана Крук,
вч. поч. класів, кер. гуртка
Великомостівський НВК

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336