Послання 2024

possible to make website for free

Пошук по сайту

Екологічні місії в Сокальсько-Жовківській єпархії УГКЦ

28 вересня 2023 р. Б., в Народному домі с. Новосілки, Львівської області, в рамках екологічних місій для порятунку створіння, відбулась зустріч о. Юрія Годіся, референта Бюро УГКЦ з питань екології в Сокальсько-Жовківській єпархії з п. Людмилою Рудіон, секретарем Буської ОТГ та старостами сіл територіальної громади.

Головною темою екомісій УГКЦ цього року є енергоефективність та енергозбереження як свідчення живої віри в Бога Творця і Спасителя. Учасники зустрічі обговорили екосоціальні та енергетичні виклики війни рф проти України, які стосуються кожної громади і кожного українця.

Душпастир-еколог розповів про працю Екологічного бюро УГКЦ у сфері екологічного просвітництва та збереження нашого спільного природного дому, а також закликав представників органів місцевого самоврядування об’єднати зусилля задля плекання культури енергоефективності та енергозбереження в контексті військових руйнувань енергетичної інфраструктури країни та пов’язаних із цим екосоціальних викликів.

 

Учасники зустрічі обговорили також такі актуальні й болючі теми сільської місцевості як спалювання сухої трави, сільськогосподарських залишків рослинності та опалого листя, а рівно ж і шкоду цього явища для здоров’я людей та довкілля. Отець Юрій звернув увагу на екопросвітницькі старання Екобюро УГКЦ задля подолання цієї проблеми, зокрема тематичні флаєри, листівки та банери, які душпастирі розповсюджують не лиш у парафіяльних громадах, але й у школах, вишах та громадських місцях, намагаючись в першу чергу пробудити сумління людей і вказати на гріховність подібних практик жорстокого ставлення до довкілля. В свою чергу, для подолання практики спалювання рослинних решток у побуті є надзвичайно важливою роль органів місцевого самоврядування, які мають компетенцію і відповідальність щоб пояснювати, застерігати, контролювати, а навіть і карати за відповідні екозлочини.

На завершення, кожен староста отримав пам'ятку – Екологічний декалог Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, сформульований у його зверненнях з приводу війни рф проти України.

Екологічні місії відбулись в дружній атмосфері та цікавому діалозі, який сподіваємось буде мати своє логічне продовження та принесе очікувані плоди для спільного блага нашої країни та всього створеного Богом світу.

В підготовці зустрічі взяли участь: о. Юрій Годісь, референт Екобюро УГКЦ в Сокальсько-Жовківській єпархії, п. Оксана Браташ, діловод Новосілківського старостинського округу, п. Юлія Блавацька, бібліотекар філії бібліотеки с. Новосілки та Ольга Годісь, завідувач філії Народного дому.

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336