Пошук по сайту

Єпископ Михаїл звершив богослужіння для працівників пенітенціарної служби

12 червня 2016 року владика Михаїл Колтун, керівник Департаменту УГКЦ у справах душпастирства в силових структурах України, звершив Божественну Літургію, виголосив проповідь та освятив воду, для прочан – працівників Державної пенітенціарної служби України, які прибули на паломництво до Свято-Успенської Унівської лаври.

У проповіді архиєрей зазначив: «Первоначальне завдання людини в цьому світі – це давати життя і зберігати його. Це стосується не тільки людей, а всього сотвореного світу. Наскільки Господь поділився з нами своєю місією! Він, що сотворив життя і цей світ, дав людині, щоб вона ним управляла». Відтак єпископ закликав присутніх: «Будьте милосердні і Господь буде проявляти свою милосердну дію на ваші вчинки, старання. Як то добре, як хтось до нас в житті проявляє милосердя. Господь нас заохочує, щоб ми були милосердні, бо тільки тоді, коли ми будемо продовжувати дію милосердя, самі зазнаємо милосердя, оновлення, збагачення Божою благодаттю. Ми зібралися в цій Богородичній лаврі, щоб прийняти милосердя, жити ним і давати його ближньому. Це є наше завдання. У пенітенціарному служінні ми маємо можливість перейнятися тими переживаннями в’язнів, за них молитися, щоб вони усвідомили своє завдання перед Богом через призму покаяння, щоб вони примирилися з Богом, зі світом і могли бути милосердними. Застановімося, наскільки ув’язнений потребує милосердя!»

Далі єпископ переповів слова Папи Франциска з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя щодо в’язнів: «Ті, хто заслуговують на покарання, але усвідомлюють свою провину, - варті прощення. Вони зможуть отримати відпуст у в’язничних каплицях, і щоразу, коли переходячи крізь двері своєї камери, піднесуть думку й молитву до Отця, тому що Боже милосердя, здатне перемінювати серця, здатне також перемінити ґрати у досвід свободи».

Отець Костянтин Пантелей, в’язничний капелан, зазначив: «Кожного разу як приходимо у паломництві маємо можливість не лише зачерпнути святої унівської води, але перш за все черпаємо ту духовність на якій побудоване життя кожного християнина. З цієї молитви ми отримуємо дар освячення. На цьому святому місці ми себе чуємо як в Бога на долонях».

Водосвяття, молитва працівника пенітенціарної служби, благання за Український народ та святкова трапеза завершили прощу. На згадку про участь у прощі кожен учасник отримав грамоту прочанина.

У прощі взяли участь працівники Державної пенітенціарної служби Чернігівської, Київської, Житомирської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської областей, капелани, семінаристи - близько 200 осіб. Серед паломників традиційно були родини з дітьми.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336